Visszaélés a legális gyógyszerekkel

Az ENSZ egyik szervezete, a Kábítószerellenőrző Testület 2006-os jelentése szerint a vényre kapható gyógyszerekkel való visszaélés messze nagyobb méreteket ölt, mint az illegális drogok – a heroin, a kokain és az Extasy – használata.

gyógyszer, visszaélés | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A testület elnöke, Philip O. Emafo szerint az Egyesült Államokban elterjedtebb a legális drogok használata az illegálisokénál, ez alól egyedül a cannabis a kivétel.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy sok országban a piac szabályozatlansága miatt széles körben hamisítják a gyógyszereket, amelyeket aztán csomagküldő szolgálatok a posta és az internet útján értékesítenek. – Ezek nem gyógyszerek – mondja Emafo –, hanem mérgek, amelyek ölni is képesek.

A WHO becslése szerint a fejlődő országokban szedett gyógyszerek 50 százaléka hamisítvány.

Egy fájdalomcsillapító például, a buprenorfin, Indiában terjedt el injekció formájában, és a Franciaországban is kapható tabletta Subutex néven, de a testület szerint ennek 20-25 százaléka a feketepiacon kerül forgalomba.

A vényre kapható gyógyszerrel visszaélő amerikaiak száma az 1992-es 7,8 millióról 2003-ra 15,1 millióra nőtt. Az oxyconon (OxyContin) és a hyrocodin (Vicodin) nevű fájdalomcsillapítót az Egyesült Államokban az egyetemisták 7,4 százaléka szedi.

Bár az amerikai diákok körében csökkent az illegális drogok használata, a vényre kapható gyógyszereké nagymértékben emelkedett. Egyes gyógyszerek hatása vetekszik a kokainéval, a heroinéval vagy a metamfetaminéval.

Skandináviában sem jobb a helyzet, a randidrognak nevezett és Rohypnol néven árult altatót hamisítják, Észak-Amerikában pedig a heroinnál 80-szor hatékonyabb fentanyl okozza a halálesetek kiugróan magas számát.

További néhány adat a testület jelentéséből:
– tavaly az ópium kinyerésére alkalmas mák rekordterméséről számoltak be Afganisztánból, ahol romlott a kábítószer-ellenőrzés helyzete.
– Irán világelső az ópiátok fogyasztása szempontjából, a lakosság 2,8 százaléka használ illegálisan kokaint és heroint, amelynek nagy része Afganisztánból kerül az országba.
– Bolívia azt tervezi, hogy megkönnyíti a kokacserje forgalmazását és használatát.
– A Kábítószerellenőrző Testület megvédte korábbi álláspontját, amely helyteleníti az ún. belövőszobák létesítését, bár Európában állítólag hozzájárult az AIDS terjedésének megakadályozásához.

The Associated Press
| gyógyszer, visszaélés
2007-03-02 11:52:40

Web Design & Development Prowebshop