A gyógyszerbiztonságról – csodatabletta nem létezik

Ha arra gondolunk, hogy leomló épületekben harcolni a tűzzel veszélyes tevékenység, gondoljuk arra is, hogy egy éven át naponta egy aszpirin tablettát bevenni éppen ilyen kockázatos.

gyógyszer, biztonság | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A Health Affairs című folyóiratban megjelent egy elemzés, melynek érdekessége, hogy ezúttal nem az egyik gyógyszer hatását vetették össze a másikéval, hanem olyan tevékenységekhez hasonlították, amelyeket nap mint nap végzünk.

Mind az orvosok, mind a betegek egyre többen aggódnak a gyógyszerek biztonsága miatt, és nagy port vert fel nemrégiben, hogy a Vioxx-ot kivonták a forgalomból. De vajon tudja-e mindenki, mi is lehet egy-egy gyógyszer szedésének kockázata? Kevesen tudják például, hogy az aszpirin szedése a gyomor- és bélrendszeri szövődmények súlyos kockázatával járhat.

– Nem lehet kockázatról és annak elfogadásáról beszélni anélkül, hogy ne néznénk az előnyöket is, mert a kockázat az élet minden területén elkerülhetetlen – mondja Joshua Cohen, bostoni professzor, az összehasonlító elemzés szerzője.

Munkatársaival megvizsgálták a halál bekövetkeztének kockázatát a következő hat gyógyszer esetében: himlőoltás, évente négy hónapon át antihisztamin szedése allergia ellen, aszpirin a szív- és érrendszer védelmére, clozapine a skizofrénia kezelésére, Tysabri a sclerosis multiplex ellen, valamint a nemrég bevont fájdalomcsillapító, a Vioxx.

Ezeket a kockázatokat összevetették különféle tevékenységek végzésének kockázatával, és az alábbi eredményeket kapták:

– Az aszpirin szedés elhalálozási kockázata hasonló az autóvezetéshez, vagy amivel a tűzoltóknak kell számolniuk.

– A Vioxx vagy a Tysabri esetében a kockázat körülbelül akkora, mint teherautósofőrként dolgozni vagy sziklát mászni.

– Az aszpirin, clozapine, Tysabri vagy Vioxx szedésének halálozási valószínűsége akkora, mint autóbuszban utazni.

– Valamennyi közlekedési eszköz közül csak a motorkerékpár jelent nagyobb kockázatot, mint az összes gyógyszer.

– Az aszpirin, clozapine, Tysabri és Vioxx kockázata akkora vagy még nagyobb, mint a tűzoltók vagy rendőrök éves halálozási kockázata. A legveszélyesebb foglalkozás, a favágóké volt csak kockázatosabb, mint a gyógyszerek.

– A sziklamászás hasonló rizikót jelent, mint ha valaki clozapine-t szed, míg a Himalája megmászása kockázatosabb, mint bármelyik említett gyógyszer használata.

Létezik egy sor olyan önként végzett tevékenység, amelynél hasonló a kockázat, mint gyógyszer szedés esetén. Az emberek biztosan figyelembe veszik ezeknek a tevékenységeknek az előnyeit is. De furcsa arra gondolni, hogy valaki aszpirint szed, hogy megelőzze a szívinfarktust, ugyanakkor bukósisak nélkül ül fel a motorjára – teszi hozzá a cikk szerzője.

Health Day
| gyógyszer, biztonság
2007-05-11 10:27:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop