Még korai leírni az Avandiát

A gyógyszerbiztonsági okokból kérdésessé vált Avandia nevű diabétesz elleni gyógyszer gyártója, a GlaxoSmithKline szerint még korai lenne, hogy akár az orvosok, akár a tőzsde leírja a terméket.

Avandia, gyógyszer | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A New England Journal of Medicine-ben nemrégiben megjelent egy elemzés, amely szerint a gyógyszer akár 43 százalékkal is növelheti a szívinfarktus kockázatát, és ez nemcsak a betegeket ejtette pánikba, de elriasztotta a befektetőket is.

A gyártó szerint maguk az orvosok sem tartják túlságosan megbízhatónak az ún. meta-analíziseket, mint amilyet ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban is végeztek, azaz több vizsgálat összesített eredményeit vizsgálták, ahelyett, hogy véletlenszerű kiválasztásban klinikai tanulmányt végeztek volna.

Az említett cikk, amelyet Steven Nissen, az egyik vezető amerikai kardiológus írt, a részvények zuhanását időzte elő a tőzsdén. A gyártó cég a patinás brit orvosi folyóiratban, a Lancet-ben válaszolt. Számtalan adattal bizonyították, hogy a gyógyszer szedésével kapcsolatba hozható szívinfarktusok tényleges száma igen alacsony, és egységesen 0,6 százalék volt mind az Avandiát szedők körében, mind pedig a kontrollcsoportban.

Jelenleg tárgyalnak az FDA-val is a gyógyszer alkalmazási előiratának esetleges megváltoztatásáról, de a gyártó hangsúlyozta, hogy amennyiben probléma van, akkor nemcsak ezzel az egy gyógyszerrel kapcsolatban, hanem a gyógyszerek egész csoportjával. Ezek az ún. thiazolidin-dionok vagy glitazonok, amelyek a PPAR-gamma nevű génre hatva segítik, hogy a szervezet hatékonyabban tudja felhasználni az inzulint.

Februárban a Glaxo figyelmeztetést tett közzé, hogy az Avandia megnöveli a csonttörések kockázatát, az ugyanabba csoportba tartozó japán Actos pedig a szívelégtelenséggel hozható kapcsolatba.

Az FDA közleménye szerint ugyan tudják, hogy a kommunikációval is gondok lehetnek, és így sokan teljesen abbahagyják a gyógyszer szedését, ennek ellenére a lehető legkorábban kell tájékoztatni az embereket a lehetséges kockázatokról.

Reuters
| Avandia, gyógyszer
2007-06-03 20:38:25

Web Design & Development Prowebshop