A baktériumok bosszúja – nem mindig az antibiotikum a jó megoldás

Ha nagyon fáj a torkunk, nem kapunk levegőt, vagy csúnyán köhögünk, ráadásul utazás vagy más fontos program előtt állunk, elvárjuk, hogy az orvos azonnal segítsen. Szinte megköveteljük, hogy antibiotikumot írjon fel, még akkor is, ha az orvos úgy véli, vírusfertőzésről van szó, amire az antibiotikum egyáltalán nem hat.

antibiotikum, vírusfertőzés | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az orvos ilyenkor dilemmában van, ha nem akar vitába keveredni a betegével. Sokszor az sem segít, ha meg akarja győzni arról, hogy az antibiotikumok csak súlyosbítják azt a világszerte meglevő problémát, hogy egyre ellenállóbbak leszünk a gyógyszerekkel szemben. Ennek az az oka, hogy még az indokoltan felírt antibiotikum is olyan ellenálló baktériumtörzseknek a létrejöttét segíti elő, amelyek legalább hat hónapon át a szervezetben tenyésznek.

Az ilyen baktériumok aztán úgy fertőznek, hogy a gazda a legtöbb esetben nem is tud arról, hogy ő hordozza a baktériumot. És ha a kemoterápiától vagy egy súlyos influenza után legyengül a szervezete, akkor az ellenálló baktériumtörzsek miatt megnő az esélye egy súlyos betegség kialakulásának. A nők 25-35 százalékát érintő E. coli baktérium, amely elsősorban húgyúti fertőzéseket okoz, szintén az antibiotikumokkal szembeni ellenállásnak köszönheti elterjedtségét.

A baktériumok különféle módokon állnak ellent az antibiotikumoknak. A legbonyolultabb azokkal felvenni a harcot, amelyek gyorsan és könnyen cserélik genetikai anyagukat az egyes fajták között. Egy ma még sérülékeny baktérium holnap már ellenállóvá válhat, ugyanis egy „arra járó” mikrobától könnyen szert tehet egy plusz hurokra a DNS-én.

A közegészségügy illetékesei eddig azt hitték, hogy az efféle szuperbaktériumok jobbára csak a kórházakban tenyésznek, mert ott vannak meg a számukra igen kedvező feltételek. Ám ez nem így van, a kórház csupán inkubátorként szerepel. Sajnos ezeket a baktériumokat valamennyien hordozzuk, és ellenük csak higiénés előírások fokozott betartásával lehet védekezni.

The New York Times
| antibiotikum, vírusfertőzés
2005-09-07 17:05:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop