Hirdetés

A szervezet saját gyógyszergyára

Talán eljön az a nap, amikor majd nem kell bevenni semmiféle keserű tablettát, mondják leedsi kutatók: elég lesz egy kanál cukrot, és a szervezet megkezdi gyártani a saját gyógyszerét.

gyógyszer, baktérium |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Simon Carding professzor a saját szervezetünk által termelt baktériumokat módosította úgy, hogy az ún. irritábilis bélbetegséget (IBD) gyógyítani tudja.

A baktériumokat és a vírusokat már korábban is felhasználták arra, hogy gyógyszereket juttassanak el velük a megfelelő helyre, de Carding professzor megoldotta ennek a kezelési módnak a legnagyobb problémáját: cukrot használ a baktériumok ki- és bekapcsolásához. Ha a beteg megeszi a cukrot, működésbe hozza a gyógyszert, a kezelés végét pedig a cukor fogyasztásának abbahagyásával lehet elérni.

– A baktérium- és vírusszállító rendszerek folyamatosan termelik a saját gyógyszereiket, de sokszor igen szűk az a tartomány, amelynél ezek a gyógyszerek jótékony hatásúak – mondja a professzor.

– A kezelés egyébként kontraproduktívvá válhat, és csak ronthat a beteg állapotán. Nagyon fontos, hogy szabályozni tudjuk, mikor és mennyi gyógyszert termel a szervezetünk, és úgy véljük, felfedezésünkkel megteremtettük ezt a szabályozási mechanizmust.

Carding a bélben található több billió baktérium közül úgy módosította az egyiket, hogy növekedési hormont termeljen, amellyel kijavítható az IBD által okozott vastagbélgyulladás következtében sérült nyálkahártya.

Egyszersmind olyan változtatást is létrehozott a baktériumnál, hogy az csak egy bizonyos növényi cukor, a fák kérgében található xylan hatására lépjen működésbe. A xylan kis mennyiségben jelen van az élelmiszerekben, de nagy koncentrációban szedve a beteg szervezet maga termelheti meg a kijavításához szükséges gyógyszereket.

– Az emberi bélben nagy mennyiségű baktérium található, ez a kezelés csak azt használja fel, ami már természetes módon jelen van a gyógyításhoz. Már keressük a módszer alkalmazhatóságát vastag- és végbélrák esetére, és véleményünk szerint úgy is lehet módosítani a baktériumot, hogy azzal a daganatok kialakulása is meggátolható legyen – teszi hozzá a kutató. A klinikai kísérletek egy éven belül kezdődnek meg.

Medical News Today
gyógyszer, baktérium

2007-01-28 17:12:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop