A thalidomid feltámad?

A thalidomid, a hatvanas években népszerű nyugtató volt Nyugat-Európában. Sajnos sok végtaghiányos gyermek megszületése után derült csak ki, hogy korai terhességben a gyorsan osztódó sejtek gátlásával okozta a fejlődési rendellenességet.

| Pro Patiente Hírek 2001 ;2(7)   Medincorp
Ez az eredetileg fatális mellékhatás került évtizedekkel később a farmakológusok figyelmének középpontjába: ha gátolta a végtagok növekedését, akkor gátolhatja a rákos sejtek osztódását is. És valóban: myelomás betegekben jó hatást mutatott a gyógyszer. A gyógyszergyártók most olyan változatok fejlesztésén dolgoznak, amelyek nem okoznak fejlődési rendellenességet, és az eredeti, nyugtató hatásuk sincsen.
|
2002-07-12 08:56:58


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe:


hirdetés