A túl sok tesztoszteron pusztítja az agysejteket

Amerikai tudósok kísérletben bizonyították, hogy a túlzott mennyiségű tesztoszterontól pusztulnak az agysejtek. A jelenség magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért okozhat agresszivitást és öngyilkossági hajlamot a szteroidok mértéktelen fogyasztása.

tesztoszteron, agysejtek | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Barbara Ehrlich és munkatársai, a Yale-egyetem kutatói, laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy míg a férfihormon kis mennyiségben előnyös hatású, túlzott mennyiségben a sejtek önpusztítását okozza. Ez hasonló ahhoz a folyamathoz, ami az Alzheimer-kóros betegek agyában lejátszódik.

A tesztoszteron, amelyet mind a férfiak, mind a nők szervezete termel, csak épp a férfiaké a hormon 20-szorosát, alapvetően fontos a sejtek fejlődése, differenciálódása és növekedése szempontjából.

A közelmúltból nem egy esetet ismerünk, amikor a tesztoszteront (vagy olyan szteroidokat, amelyek a szervezetben tesztoszteronná alakulnak át) nem tisztességes előnyök megszerzése céljából használó sportolók doppingbotrányba keveredtek.

A kutatók megállapították, hogy a tesztoszteron idegsejtekre gyakorolt hatása hosszú távon hatással van az agyműködésre is. A sejtek az apoptózis során pusztulnak el. Az apoptózis – az ún. programozott sejthalál – fontos folyamat az agy szempontjából, bizonyos mennyiségű sejttől meg kell szabadulnia. Ám ha ez túl gyakran megtörténik, és túl sok sejt pusztul el, az problémákhoz vezet. Ez történik az Alzheimer-kór, a demencia leggyakoribb formájának esetében is.

A kutatók ösztrogénnel, a női hormonnal is elvégezték a kísérleteket, és meglepetésükre kiderült, hogy az ösztrogénnek az idegsejteket védő funkciója van, legalábbis ösztrogén jelenlétében csökken a sejthalál.

– Ha legközelebb egy sportkocsiban ülő kigyúrt alak bevág ön elé a sztrádán, ne haragudjék rá, vegyen egy mély levegőt, és gondoljon arra, lehet, hogy nem az ő hibája – nyilatkozta a kutatás vezetője, Barbara Ehrlich.

Reuters
| tesztoszteron, agysejtek
2006-09-28 23:26:16


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe:


hirdetés