Hirdetés

Az Interneten rendelt gyógyszerek veszélyei

Az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint sokan vásárolnak gyógyszert az Interneten, mely kockázatos és ráadásul többe is kerülhet. Az FDA által gyűjtött legújabb adatok szerint a gyógyszerek közel felének kapható olcsóbb, generikus változata is.

gyógyszer, Internet, FDA |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Igen nagy biztonsági kockázatot rejt magában, ha valaki a vényre kapható gyógyszereket vény nélkül próbálja meg beszerezni. Ha valaki mégis gyógyszert akar rendelni az Interneten, jó, ha előtte felkeresi a Hivatal honlapját: www.fda.gov.

A fogyasztóknak tisztában kell lenniük a biztonsággal kapcsolatos aggályokkal, mert valószínű, hogy az Interneten kapható gyógyszerek közül több is

– gondos adagolást és megfigyelést kíván
– nincs megfelelő használati utasítása
– helytelenül van csomagolva, ezért bizonytalan, hogy nem bontott-e
– biztonsági okokból kivonták a forgalomból
– ártalmas lehet, vagy visszaélésekre adhat lehetőséget (narkotikumok)
– klinikailag jelentős kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

Az Egyesült Államokba beszállított gyógyszerküldemények szúrópróbaszerű ellenőrzésénél kiderült, hogy több gyógyszernek is fokozott a kockázata, és ártalmas lehet a vásárló számára, ha orvosi felügyelet nélkül szedi. A warfarin például igen szigorú ellenőrzést kíván, az antibiotikumok orvosi vény és ellenőrzés nélküli szedése az antibiotikum rezisztens baktériumok kialakulásának veszélye miatt nem ajánlatos. Számos vérhígító készítmény jelent fokozott kockázatot szívbetegségek szempontjából.

Ha az alkalmazási előirat hiányzik, vagy nem megfelelő, szintén veszélyes, az alendronate például a csontritkulás megelőzésére csak akkor hatásos, ha gondosan betartjuk az adagolására vonatkozó utasításokat, és figyelünk a mellékhatásokra. A nem megfelelő körülmények között gyártott szemcseppek fertőzést okozhatnak. Ez csak néhány példa arra, mennyire fontos jóváhagyott gyógyszereket vásárolni.

A szerk. megjegyzése: Magyarországon a gyógyszerek forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezi, szigorú feltételek alapján. Nálunk nem annyira a vényre kapható gyógyszerek Interneten történő rendelése jellemző, hanem sokan különféle bizonytalan összetételű gyógyhatású termékeket, gyógyteákat, betiltott és egészségre ártalmas fogyasztószereket vásárolnak, rengeteg pénzt költenek olyasmire, ami jó esetben csak hatástalan. A cikket ezért tartottuk közlésre alkalmasnak, fontolják meg, mire költik a pénzüket!

FDA
gyógyszer, Internet, FDA

2007-07-09 20:31:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop