Hirdetés

Egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító veszélyes lehet

Korábban alábecsülték a paracetamol hosszú ideig és nagy adagokban történő szedésének kockázatait - figyelmeztetett egy brit szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

fájdalomcsillapító, paracetamol, gyógyszer |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A világszerte leginkább - többnyire recept nélkül - forgalmazott fájdalomcsillapítót számos fájdalmas akut vagy krónikus betegség esetében ajánlják. Általánosságban kevésbé tartják veszélyesnek, mint a fájdalom csillapítására használt nem-szteroidokat és az ópium származékokat.

Korábban is ismert volt, hogy túladagolás esetén a paracetamol károsítja a májat, brit kutatók viszont a British Medical Journal (BMJ) gondozásában megjelenő Annals of The Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a gyógyszer rendszeres és hosszú idejű alkalmazásának hatásait vizsgálták.

Nyolc korábbi tanulmány alapján kimutatták, hogy az ismételten és jelentős dózisokban (napi 3 gramm) paracetamolt szedő betegek esetében a halálozási arány elérheti a 63 százalékot is.

A paracetamol rendszeres szedése 68 százalékra növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is heti több mint 15 tabletta fogyasztása esetén.

A gyomor- és bélrendszeri, valamint a vesebetegség kialakulásának kockázata rendszeres fogyasztás esetén szintén megnő.

A vesebetegség esetében a kockázat kétszeresére nőhet, ha a páciens élete során több mint 500 gramm paracetamolt fogyaszt.

A paracetamolt általában 500 vagy 1000 milligrammos tabletták formájában forgalmazzák.

A Leeds-i kórház Philip Conaghan vezetette kutatócsoportja szerint abszolút értékben ugyan alacsony a kockázat, de a paracetamol valódi kockázata magasabb annál, mint amit jelenleg az orvostársadalom gondol".

"Tekintettel arra, hogy gyakran alkalmazott gyógyszer, mely vény nélkül kapható, indokolt lenne rendszeresen felülvizsgálni a hatékonyságát és a szervezet gyógyszertűrését az egyes betegségek esetében" - olvasható a tanulmányban.

fájdalomcsillapító, paracetamol, gyógyszer

2015-03-05 22:24:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop