Elpazarolt gyógyszerek

Brit felmérések szerint az orvosok meg vannak arról győződve, hogy betegeik nagyon sok vényre felírt gyógyszert dobnak ki felhasználatlanul. A legrosszabbak e tekintetben a fiatalok és az idősek.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Shutterstock

Az 1000 megkérdezett háziorvos kétötöde mondta, hogy szerinte a betegei nem szedik a kiváltott gyógyszereket, egynegyedük szerint ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a betegegk úgy gondolják, már jobban vannak, és nem veszik be az előírt mennyiséget.

A betegek viszont az orvosokra mutogatnak, szerintük nem kapnak tőlük kellő eligazítást.

Egy háziorvos szerint ennek a pazarlásnak egyik oka az, hogy manapság sok beteg szereti a saját kezébe venni az irányítást, ha az egészségéről van szó, és saját maga akarja eldönteni, mikor és hogyan használja a neki felírt gyógyszert.

– De az is igaz, hogy az orvosnak egyre kevesebb ideje marad arra, hogy elmondja a betegének, mit kell tennie, hogy meggyógyuljon. A felmérés szerint az orvosok 65 százalékát aggasztja ez a probléma.

Az orvosok szerint betegeik 36 százaléka már a rendelőben megjelenése előtt öndiagnózist készít, és az orvosok 77 százaléka egyetért abban, hogy az internetes oldalak rombolják az orvos-beteg viszonyt.

Minden öt megkérdezett orvosból egynek az a véleménye, hogy a beteget anyagilag is büntetni kellene, ha nem fejezi be a kezelést.

Az orvos felelős a betegéért, ám ennek a fordítottja is igaz, a betegnek is felelősséggel be kell fejeznie az orvos által előírt kezelést.

| gyógyszerpazarlás
2022-12-07 14:02:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop