Hirdetés

Mellékhatás: depresszió

A fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki az az Illinois-i Egyetem kutatóinak a Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált tanulmányából.

fogamzásgátló, fájdalomcsillapító, szívgyógyszer, depresszi |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók 26 ezer olyan amerikai felnőtt - 18 éves, vagy annál idősebb ember - adatait dolgozták fel, akik legalább egy receptre kapható gyógyszert szedett 2005 és 2014 között.
A gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók és savkötők betegtájékoztatóinak 37 százalékában szerepelt a depresszió mint lehetséges mellékhatás. A vizsgált gyógyszerek közül csupán egyet szedők körében 7 százalék, a kettőt szedőknél 9 százalék, míg a hármat, vagy többet szedőknél 15 százalék volt a depressziósok aránya.
Brit szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai tanulmány csupán összefüggést és nem ok-okozati kapcsolatot mutat az érintett gyógyszerek szedése és a depresszió megnövekedett kockázata között.
Azt az amerikai szakemberek is elismerik, hogy nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a gyógyszerek felelősek a rossz hangulatért. Az ugyanis, hogy az ember betegnek érzi magát - bármilyen okból is -, már önmagában rossz közérzetet okozhat, és az is lehetséges, hogy az betegek egy része már korábban is depressziós volt.
Nem meglepő, hogy a szív- vagy a tüdőbetegség kezelésére szedett gyógyszerek összefüggésbe hozhatóak a depresszió tüneteivel, mivel ezek a betegségek már önmagukban fokozhatják a depresszió kockázatát.
Fontos végiggondolni, hogy van-e magyarázat arra, hogy egy gyógyszer miért okozhat depressziót. A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták esetében például egyértelmű kapcsolat van a hormonok és a hangulat között.
Fontos, hogy a betegek beszámoljanak orvosuknak az összes általuk szedett gyógyszerről, vagy a gyógyszerésznek, ha recept nélkül kapható gyógyszert vásárolnak.
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés