Mit kell tudni a szteroidokról?

Szteroid tartalmú külső-belső gyógyszerekkel számtalan alkalommal kerülnek kapcsolatba betegek, elsősorban gyulladásos eredetű kórképek esetén. Ezzel szemben keveset tudnak arról, milyen “csodagyógyszer" vagy esetleg “méreg" az, amit használnak.

| InforMed Hírek18   InforMed | Kiss, Zs.

Honnan származnak ezek a gyógyszerek? Bartholomeo Eustacchio volt az első, aki 1563-ban felfedezte és leírta a mellékveséket. Brown-Séquard 1856-ban állatkísérletei során ismerte fel, hogy a mellékvese életfontosságú szerv. Biedl 1913-ban tisztázta, hogy az élet fenntartásához nem a mellékvesevelő, hanem a mellékvesekéreg a nélkülözhetetlen. 1937-39 között a szteroidkémia rohamos fejlődésével számos mellékvesekéreg-hormont (szteroid hormonokat) izoláltak, szintetizáltak és tisztázták biológiai hatásait. A mellékvesehormonok szerepének tisztázásában Selye János (1946) magyar tudós is részt vett.

Tehát a szteroidok a szervezetben (elsősorban a mellékvesekéregben) normálisan is termelődő fehérjeszerű anyagok, melyek az életben maradáshoz nélkülözhetetlenek. Kezdetben a szintetikus szteroidok frappáns hatása egyértelmű lelkesedést váltott ki, ma már azonban sokkal reálisabban ítéljük meg fő- és mellékhatásaikat. Igaz, bizonyos esetekben életmentőnek is bizonyulnak, azonban széles körű és tartós alkalmazásuk során problémát jelentenek a nemkívánatos mellékhatások.

A kezelések alkalmazásával a gyulladáscsökkentő, allergiaellenes, immunszuppresszív (a védekezőrendszer működését gyengítő, gátló), sejtoszlást gátló hatásukat használjuk ki. A szervezetben a mellékvesekéreg által termelt fő szteroidhormonokat nevezzük kortikoszteroidoknak. Biológiai hatásukat a só- és vízháztartásra, a szénhidrát- (cukor!), fehérje- és zsíranyagcserére fejtik ki. Hiányuk súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő, de túltermelődésük is jellegzetes tünetekkel, betegségekkel jár.

Milyen gyógyszerformában kaphatók a mesterségesen, szintetikus úton előállított, szteroid tartalmú gyógyszerek?

A gyógyszerforma (injekció, tabletta, kenőcs, krém, oldat, spray) megválasztása az orvos feladata, a betegségtől, súlyosságától, helyétől stb. függően. Milyen kórképekben használatosak belsőleg szteroidok? A vérképző rendszer megbetegedéseinek egy részében (pl. leukémiák, egyes vérszegénységek), allergiás állapotokban (pl. asztma, dagadással járó csalánkiütés, allergiás szívizomgyulladás), autoimmun betegségekben (amikor a védekezőrendszer a saját gazdaszervezet ellen fordul), egyes gyomor-, bélrendszeri, máj- és vesebetegségekben, ritkábban keringési rendszer (pl. szívizomgyulladás, szívburokgyulladás), hormonrendszer (pl. pajzsmirigygyulladás), illetve idegrendszer (pl. agyvelőgyulladás, egyes ideggyulladások) megbetegedései esetén. Alkalmazták már hegtúltengés, látóideg-gyulladás és egyes daganatok esetén is. Mindezekből látszik, hogy széles körű a felhasználásuk, ez azonban tüneti kezelésnek minősül.

Milyen mellékhatásai lehetnek a hosszú távú belső szteroid terápiának?

Elhízás, holdvilágarc, vizenyősödés, fertőzésveszély az ellenálló képesség csökkenésével, hajhullás, zöldhályog kialakulása, romlása, vérnyomás-emelkedés, gyomorfekély, menstruációs zavar, izomgyengeség, csontritkulás, cukorbetegség kialakulása, növekedésben való elmaradás gyermekeknél, fejfájás, hányinger, enyhe személyiségváltozás, álmatlanság, zsírmáj stb. A bőrön fokozott kipirulás, fényérzékenység, értágulatok, livid csíkok, striák, sorvadás és sérülékenység, akne, bevérzések, szőrösödés stb.

Ennél a betegnél az alkarokon észlelhető bevérzések a szteroidtartalmú gyógyszerek használatával járó bőrsorvadás miatt alakultak ki. A hatékony szer szakmai kontroll nélkül tehát kétélű fegyver!

Mikor nem ajánlott belső szteroi dkészítmény alkalmazása?

Minden esetben a kezelőorvos dönti el mérlegelés alapján a nyereség-kockázat arányának megfelelően, de nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy súlyos pszichózisban, vérző gyomorfekély, bárányhimlő vagy egyéb súlyosabb vírusos fertőzés, szemherpesz, valamint terhesség, cukorbetegség, csontritkulás, tbc, fekélybetegség, vagy egyéb súlyos fertőzés alkalmával komoly megfontolás tárgyát képezi.

Az előző részben szó volt az úgynevezett szteroidtartalmú gyógyszerek származásáról, hatásairól, mellékhatásairól, használati területeiről stb., elsősorban belső, szájon át, vagy infúziós, injekciós alkalmazás eseteiben. Ezekből a ma már szintetikus, de a szervezetben a mellékvesekéreg által normálisan is termelt szteroidhormonokból helyi oldat, kenőcs, krém stb. készítményeket is használunk.

Alkalmazásukra az évek során számos módszer alakult ki. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a szer kiválasztásánál a következőket vesszük figyelembe: a tünetek súlyossága, elhelyezkedése, a beteg kora, a várható hatások, illetve mellékhatások, a kezelés előrelátható ideje és nem utolsósorban a szteroidtartalmú szer hatáserőssége.

Ez utóbbi alapján gyenge (pl. hidrokortizon, alklometazon), közepes (pl. clobetason butirát, triamkinolon acetonid), erős (pl. hidrokortizon butirát, bethametazon, fluccinolon acetonid) és nagyon erős (pl. clobetazol propionat) szerekből válogathatunk. A várható hatást - mellékhatást némileg befolyásolhatja a vivőanyag is.

Milyen mellékhatások léphetnek fel elsősorban hosszú távú helyi szteroidkészítmény alkalmazásától?

A fő mellékhatások a bőrsorvadás, striák (csíkok a bőrön) és értágulatok megjelenése.

A mellékhatások kialakulása, illetve a szteroidok helyi biztonságossága 4 fő tényezőtől függ:

1. a felszívódás mértéke,.

2. a szervezet reakciókészsége,.

3. a szer bőrben történő bomlása,.

4. a kezelés időtartama.

Az első, a felszívódás a vivőanyag minősége mellett függ a bőr vastagságától is. A vékony bőrrel fedett területeken, mint pl. arc, szemhéj, herezacskó, hajlatok kifejezetebb. Zárt körülmények között, pl. párakötés, vagy összefekvő bőrterületeken (hónalj, ágyék!) szintén fokozott.

Ezért ezeken a bőrterületeken csak indokolt esetben és rövid ideig használhatók helyi szteroidok. Itt hívnám fel figyelmét a kisgyermekes szülőknek, a pelenka is párakötésnek minősül, azaz a "popsigyulladásra" szomszédtól kért szteroidkenőcsöket tilos alkalmazni! Ez utóbbiak azért is fontosak, mert az érzékeny bőrterületek hosszas kezelése esetén - a fokozott felszívódás miatt - már az egész szervezetet érintő nemkívánatos hatások (pl. immunrendszer működésének gátlása, a mellékvesekéreg működésének megváltozása) is jelentkezhetnek. 

Mikor nem ajánlott helyi szteroidtartalmú gyógyszer használata?

Erős hatású készítményt nem szabad alkalmazni csecsemőkön, arcon és hajlatokban. További megfontolást igényel a száj körüli gyulladás (periorialis dermatitis), rosacea, fertőzések (bakteriális, gombás, vírusos stb.), daganatos elváltozások stb.

 Alkalmazásukra általánosan a következők lehetnek irányadók:

  • Szteroidtartalmú helyi szert orvosi diagnózis, vizsgálat, javaslat nélkül tilos használni.
  • Egy hétnél tovább ugyanarra a bőrterületre csak orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

Megelőzésre, kéz- és testápolásra, arckrémnek stb. nem használhatók, tehát amennyiben a gyulladásos tünetek megszűntek, a kezelést abba kell hagyni.

Bőrgyógyászatban a külső szteroidkezelés főbb javallatai

  • gyulladásos kórképek (pl. allergiás vagy irritatív bőrgyulladások, tejekcéma, napégés, seborrhoeás gyulladás)
  • pikkelysömör,
  • lichen,
  • a bőr úgynevezett autoimmun betegségei (pl. diszkoid lupuszos bőrgyulladás), ritkábban a foltos hajhullás, hegtúltengés stb.

Végezetül ismételten hangsúlyoznám, hogy mind a belső, mind a külső szteroidkezelés tüneti, azaz csak a jelzésértékű tüneteket szünteti meg vagy enyhíti. Bizonyos, indokolt esetben a kezelés elkerülhetetlen, a beteg számára életmentő, létfontosságú, megfelelő orvosi kontroll mellett.

Minden esetben a fő szempont az ok felderítése, mivel a kiváltó tényező kiiktatásával és a tünetek megszűntével a szteroidkezelés is feleslegessé válik.

A szteroid gyógyszerek lehetnek csodaszerek, hiszen megszüntetik a kínzó tüneteket, de lehetnek mérgek, káros vegyszerek is, ha nem megfelelően és indokolatlanul alkalmazzuk őket.

| szteroid, mellékvesekéreg, gyógyszer, gyulladás, mellékhatások
2020-06-23 18:37:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop