Hirdetés

Nálunk még nincs szuperbaktérium

Amerikai orvosok egy michigani betegben veszélyes baktériumot izoláltak. A "szuperbaktériumok" néven is emlegetett csoport kórházi környezetben, 1997-ben jelent meg, s gyakorlatilag már a legújabb antibiotikumoknak is ellenáll. A csoport legújabb változatát az idén júniusban különítették el az egyik michigani kórházban. Ez az első változat, amely már teljesen ellenáll a vancomycinnek is.

|

Népszabadság   Népszabadság

Ludwig Endre egyetemi magántanár, infektológus lapunknak azt mondta, hogy a Staphylococcus aureus törzsei óriási problémát jelentenek az egészségügynek, hiszen gyakran okoznak súlyos fertőzéseket a kórházakban. A baktérium olyan anyagot is termel, amely elpusztítja a fehérvérsejteket. Különösen gyakran fordul elő tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, ízületi gyulladás, továbbá bőr- és csontfertőzések kórokozójaként.

Amerikában a fertőzést most ugyan sikerült megfékezni, de várhatóan a világ más pontján ismét felbukkan az új törzs. Kutatók szerint talán öt év van arra, hogy valami teljesen újfajta baktériumellenes módszert fejlesszen ki az emberiség, ellenkező esetben a kórokozók nyerhetik a versenyt. Hiába jelennek meg újabb és újabb típusú antibiotikumok, a baktériumtörzsek gyorsan alkalmazkodnak.

A Staphylococcus aureus említett törzsei szerencsére nem könnyen terjedő típusba tartoznak, bár Ludwig Endre szerint ezek is átkerülhetnek egyik betegről a másikra. Úgy tudja, ilyen baktériu-mot még nem izoláltak hazánkban, de valószínűleg nálunk is hamarosan megjelenik.

2002-07-31 10:04:47

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop