Új csodagyógyszerek

A kóros elhízás és a sclerosis multiplex elleni gyógyszerek nyerték a nagydíjakat a massachusettsi biotechnikai és gyógyszergyártó cégek nyolc, a kormány által is elfogadott terméke közül.

gyógyszer, biotechnika, FDA, elhízás, sclerosis, multiplex, SM, Norwell Serono Laboratories | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.

Az újév hajnalán a helyi cégek további öt reménybeli gyógykészítménye várja az elfogadást - közöttük olyan szerek, mint a kutyák számára kikísérletezett vérpótló és egy laboratóriumban készített emberi bőr, bizonyos sebek kezelésére. Ez csak néhány példa abból a 25 gyógyszerből, amelyet elfogadásra nyújtottak be az amerikai FDA (Élelmezésügyi és Gyógyszeripari Minisztériuma) számára 1998-ra.

Ez az év döntő lesz az olyan biotechnikai cégek számára, mint a massachusettsi Lexingtonban működő Autoimmune Inc., amely most kísérletezik a Mylorallal, a SM orálisan szedhető gyógyszerével, és a szintén massachusetts-beli, walthami GelTex Pharmaceuticals RenalGel nevű készítményével, a vesedialízisre szoruló betegeknek.

A massachusettsi Cambridge-ben van a központja a Vertex Pharmaceuticals vállalatnak is, amely a Glaxo Inc. nevű partnerével az AIDS ellen bevetendő proteáz-inhibitor klinikai tesztjét végzi.

''Az 5-10 éve beindult cégek közül termékei sok most kezdi meghozni a gyümölcsét'' - mondta Richard Pops, az Alkermes Inc. elnöke. A cégnek számos gyógyszerkészítménye van klinikai kipróbálás alatt ebben az évben.

Az 1996-os év nagy fellendülést hozott a biotechnikai cégek életében. Az Atlantában kiadott BioWorld, egy napi gazdasági folyóirat szerint december 20-áig mintegy 7,5 milliárd dollárt költöttek biotechnikai kísérletezésekre, több, mint kétszeresét az 1995-ben jegyzett 3,5 milliárd dollárnak.

Az 1995-ben működő 106-hoz képest a múlt év első kilenc hónapjában 117 közös vállalkozás jött létre nagy gyógyszergyártó cégek és új, kisebb biotechnikai társaságok között.

Ezek az együttműködések döntő változást hoztak a nagy cégek és a kisebb biotechnikai vállalatok közötti kooperációban. A nagy cégek most sokban függnek a kisebb, ''kutatóbutiknak'' nevezett társaságoktól.

Egyes kisvállalatok az FDA által elfogadott gyógyszereik révén megdöntötték a Wall Street-i tőzsdék rekordját is.

Magasba szöktek az olyan cégek részvényei is, mint a massachusettsi Cambridge székhelyű Biogené, az SM elleni, Avonex nevű gyógyszerével, valamint a lexingtoni Interneuron Pharmaceuticals a Redux-szal, egy fogyókúrás szerrel.

Az elmúlt hónapban a Biogen szóvivője kijelentette, hogy adataik szerint az Avonex értékesítési mutatói fölülmúlják a Berlex által gyártott és hasonló célra ajánlott Betaseronéit. Az Avonexből hét hónap alatt 70 millió dollár értékben forgalmaztak, erre az évre több, mint 200 millió dollár forgalmat irányoztak elő.

Az elhízás elleni Reduxról, amelyet az Interneuron fejlesztett ki és az American Home Products Wyeth-Ayerst ágazata forgalmaz, azt jelentették, hogy ebben az évben 2 millió receptet adtak ki, ezzel az elmúlt idők legsikeresebb gyógyszere lett. 1997. júniusára az előrejelzések szerint 200 millió dollár lesz a Redux forgalma.

Az Avonex és a Redux mellett az olyan gyógyszerek, mint az AIDS kezelésére szánt Serostim (a massachusettsi Norwell Serono Laboratories terméke) és a Seprafilm, a sebészeti beavatkozások után föllépő összenövések ellenszere (a cambridge-i Genzyme Co. terméke) azt jelzik, hogy a biotechnikai ipar fellendült és egyre több beruházóra vár.

''Az 1996-os év elfogadott gyógyszereinek trendje folytatódni fog 97-ben is'' - jelentette ki Alex Zisson, a Hambrecht & Quist vezető gyógyszervegyésze. ''A múltban eddig csak Clinton egészségügyi reformajánlatai, az elnökválasztással járó gondok és az FDA kongresszusi reformja volt műsoron.''

Ebben az évben azok a vállalatok, amelyeknek termékeit 1995-96-ban elfogadta az FDA, 1997-ben is további új gyógyszerekkel kívánnak megjelenni a piacon. A cambridge-i Genzyme például el akarja fogadtatni a Seprafilmet, a sebészeti beavatkozások után használatos, összenövéseket meggátló szerét. A szer hasonló a múlt évben elfogadotthoz, ám szélesebb körben alkalmazható.

A norwelli Serono Laboratories, a meddőség elleni Fertinex nevű gyógyszert kifejlesztő cég most egy genetikailag indukált új verziót kísérletezett ki, a Gonal-F-et, amit az év vége felé kíván megjelentetni a piacon.

Hasonlóképpen, a cég humán növekedési hormonjának, a GEREF-nek, amely versenyben van a Genentech Inc. egy hasonló készítményével, a szokásostól eltérő adagolása is az FDA elfogadására vár 1997-ben. A GEREF stimulálja a szervezetet, hogy több növekedési hormont termeljen.

Az összes massachusettsi vállalat közül, amely az FDA jóváhagyására vár az idén, mindössze egy foglalkozik az állatgyógyászattal.

Maria S. Gawryl, a BioPure kutatással ás fejlesztéssel foglalkozó alelnökasszonya szerint a magánkézben levő, cambridge-i BioPure vállalat az Oxyglobint kívánja elfogadtatni, amely egy szarvasmarhából kivont vérkészítmény sebesült kutyák számára.

''Az emberekkel ellentétben, akik számíthatnak a Vöröskeresztre és a kórházakra, a kutyáknak nincs elérhető vérbankjuk'' - jelentette ki Gawryl. ''A legközelebbi, állatok számára fönntartott vérbank Marylandben van.

Így aztán kifejlesztettünk egy hemoglobin-oldatot, amelyet szobahőmérsékleten lehet tárolni és nem is kell a használatakor a vércsoportot meghatározni. Ha egy kutyát elüt egy autó, vagy belső vérzése van, mert patkánymérget evett, az állatorvos vérpótlásként alkalmazhatja az Oxyglobint.''

Kolleganője, dr. Virginia Rentko azt mondta, hogy a sérült vagy vérszegény kutyák kimúlnak, ha nem kapnak vérátömlesztést vagy a vörösvérsejtek valamilyen formáját. Vannak állatorvosok, akik donorkutyával kísérleteznek, ám nem könnyű ilyeneket találni, és a procedúra egy órát is igénybe vehet.

Rentko doktornő szerint az Oxyglobint két éve nem hozták forgalomba, ám a elmúlt hat év alatt több, mint 200 kutyán próbálták ki. A BioPure becslései szerint az Egyesült Államokban 255 ezer vérátömlesztést csinálnak a kutyáknak.

A 130 főt foglalkoztató vállalat most egy hasonló, a macskák számára alkalmazható vérpótló készítmény kidolgozásán munkálkodik, és kutatja a humán verzió előállításának lehetőségeit is.

Az FDA-hoz az 1997-es évre elfogadásra benyújtott termékek közül talán a legvitatottabb az Apligraf, előző nevén Graftskin. A cantoni Organogenesis cég kifejlesztett egy bőrpótló készítményt, amelyet főleg az idős emberek - mintegy 900 ezer - 1,5 millió - repedt vénáinak gyógyítására szántak.

Az Apligraf hatékonyságát illetően még sok nyitott kérdés maradt, a készítmény élő szövetet tartalmaz és a gyártók szándéka szerint gyorsabban képes lefedni a sebeket, mint az, az eddig használt többrétegű módszerekkel elérhető.

Az elmúlt év januárjában a svájci illetőségű Sandoz cég 37,5 millió dollárt fektetett be az Organogenesis bőrpótló készítményének licencére.

Egy fiúcsecsemő levélbélyeg nagyságú előbőréből a cég cantoni laboratóriumában 200 ezer 7,6 centiméter oldalú négyzet nagyságú bőrt nyertek. Ezekből 2-3 is elég a betegek sebeinek gyógyítására, mondta a vállalat szóvivője.

Megjelent: The Boston Globe

| gyógyszer, biotechnika, FDA, elhízás, sclerosis, multiplex, SM, Norwell Serono Laboratories
2002-07-31 18:20:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop