Agykárosodást szenvedhettek az Öbölháború katonái

Lehet, hogy az 1991-es Öbölháborúban a katonákat ért kis mennyiségű szaringáz maradandó agykárosodást okozott több mint százezer amerikai katonánál, olvasható a védelmi minisztériummal együttműködő tudósok vizsgálatában.

öbölháború, mérgezés, sarin | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az előzetes eredmények szerint az ideggáznak kitett katonák agyának kötőszövetében, azaz fehér állományában elváltozások keletkeztek, írja a New York Times.

Azt is megállapították, hogy a fehér állomány csökkenése és az agykamrák mérsékelt megnagyobbodása – fokozott azoknál, akiket nagyobb mértékben érintett a gáz.

A szaringáz akkor került a levegőbe, amikor az amerikai katonák felrobbantottak két nagy iraki fegyverraktárat, amelyekben szarin és a cikloszarin nevű ideggáz volt. A széljárás vizsgálatára alapozva a szakértők becslései szerint több mint százezer katonát érinthetett kisebb vagy nagyobb mértékben a károsodás.

Az új vizsgálat nyomában feléledhet az a korábbi vita, mi okozhatta az Öbölháborúban szolgáló amerikai katonák addig megmagyarázhatatlan egészségkárosodásait.

HealthDay News
| öbölháború, mérgezés, sarin
2007-05-18 12:55:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop