Az amerikai polgárháború egészségügyi következményei

Az 1861-1865 között dúló amerikai polgárháború után a katonák többsége élete végéig rossz egészségi állapotban volt, olvasható a University of California által kiadott tanulmányban.

háború, egészségromlás, rokkantság | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az egyetem kutatócsoportja mintegy 15 ezer katona dokumentumait vizsgálta meg, és megállapította, hogy 85 százalékuknak fizikai vagy mentális problémái voltak, egyharmadukat testi-lelki bajok kínozták, leggyakrabban szív-és a gyomorbetegség.. A kutatók szerint mindez bizonyíték arra, hogy a háborús élmények és az élethosszig tartó betegségek között kapcsolat van.

Az amerikai polgárháborút az unionisták és 11 függetlenségre törekvő, rabszolgatartó állam vívta egymással. Összesen 3 millióan vettek részt a harcokban, 970 ezer volt a sebesültek és a halálos áldozatok száma, ez az akkori összlakosság 3 százaléka. A tanulmány szerint a legnagyobb kockázatnak a fiatal katonák voltak kitéve, a 17 év alattiak 97 százalékkal gyakrabban betegedtek meg, mint a 31 év felettiek. 51 százalékkal nőtt a betegség gyakorisága, akiknek a zászlóaljából többen meghaltak.

Roxane Cohen Silver professzor, a kutatás vezetője szerint az amerikai polgárháborús adatok jó lehetőséget kínáltak a háború hatásainak vizsgálatára. – Először találtunk objektív feljegyzéseket, amelyek arra utalnak, hogy a háborús élmények miatt a katonák egész életük során megrokkant fizikai és lelki állapotban éltek. Sajnos, nagyon is valószínű, hogy a több mint 130 éve vívott háború következményei alkalmazhatók a 21. századra is.

Az öbölháborús veteránok és családjaik szóvivője szerint nehéz párhuzamot vonni a 19. századi és a modern hadviselés között. – Ha ma egészségi problémákról beszélünk, akkor az az oltóanyagokkal és a kémiai valamint a biológiai fegyverekkel kapcsolatos. A polgárháborúban ezek természetesen nem játszottak szerepet. Az azonban igaz, hogy a háború hatása évekig érződhet, mind fizikai, mind mentális téren.

| háború, egészségromlás, rokkantság
2006-02-08 10:47:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop