A nők több mint egyharmada válik erőszak áldozatává

Világszerte a nők több mint egyharmadát, 35 százalékát éri fizikai vagy szexuális erőszak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya szerint.

A nőkkel szembeni erőszak olyan globális egészségügyi probléma, amely világméretű járvány méretét öltötte - mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója, aki a tanulmányt csütörtökön ismertette Genfben.

Ez az első ilyen jellegű átfogó felmérés, amely korábbi jelentések alapján az 1983 és 2010 közötti időszakot fogja át. A tanulmány rávilágított: a nők mintegy 30 százalékával szemben korábbi vagy jelenlegi partnereik követtek el különböző fizikai vagy szexuális bántalmazásokat. A szóban forgó bűncselekmények számtalan esetben halállal végződnek.

A fizikai erőszak leggyakoribb formája a verés és fojtogatás, de előfordul az is, hogy fegyverrel támadnak a nőkre. A szexuális erőszak formái közé tartozik a többi között az, amikor fizikailag kényszerítik a nőket szexuális aktusra, illetve amikor az elkövető megalázó szexuális cselekményre kényszeríti partnerét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nőkkel szembeni erőszakos bűncselekmények leggyakoribb következményei a depresszió, az alkoholizmus és különböző egészségügyi problémák. A megerőszakolt nők másfélszer gyakrabban kapnak meg valamilyen nemi betegséget, a terhességmegszakítás rátája pedig kétszerese, mint más nők esetében.

A szervezet által idézett ENSZ-adatok szerint több mint 600 millió nő él olyan országban, ahol a családon belüli erőszak nem számít bűncselekménynek.

A WHO a jelentéshez irányelveket is mellékelt, ezek a nőkkel szembeni erőszak megfékezését célozzák. A szervezet arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy igyekezzenek korábban feltárni a problémákat, az egészségügyi alkalmazottakat pedig olyan képzésben részesítsék, hogy időben felismerhessék a nőket fenyegető kockázatokat, illetve védelmükre megfelelő intézkedéseket tegyenek.
| nők, erőszak, bántalmazás
2013-06-21 02:38:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop