A komikusoknak sok a kóros személyiségjegye

Sok a kóros személyiségjegye a komikusoknak: hajlamosak a hangulatingadozásra, a lobbanékonyságra és a befelé fordulásra is - állapították meg brit kutatók.

A British Journal of Psychiatry tudományos lap legújabb számában ismertetett kutatásban ausztrál, brit és amerikai komikusokat vizsgáltak, és azt találták, hogy a résztvevők a pszichiátriai szempontból kóros jellemvonások négy fajtájának esetében sokkal magasabb pontszámot értek el, mint a kontrollcsoport tagjai, akik nem kreatív hivatást űztek.

A jellemvonások között szerepelt a lobbanékonyságra vagy antiszociális viselkedésre való hajlam és az intimitás kerülése is. A humorhoz szükséges kreatív elemek döbbenetesen hasonlítanak mind a skizofrének, mind a bipoláris személyiségzavarban szenvedők, az úgynevezett mániás depressziósok gondolkodását jellemző vonásokra - hangsúlyozta Gordon Clarigde, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének munkatársa, a kutatás vezetője.

Bár a skizofréniás zavar károsíthatja a humorérzéket, enyhébb formáiban lehetővé teheti, hogy furcsa, szokatlan dolgokat kapcsoljon egymáshoz az ember vagy megszokott sémákon kívüli irányt vegyenek a gondolatai - vélte Clarigde.

Hozzátette: ugyanígy a bipoláris személyiségzavarosoknál gyakori mániás gondolkodás abban segíthet, hogy az ember a dolgokat úgy kösse össze, hogy új, eredeti vagy vicces összefüggések szülessenek.

A kutatók 523 komikust, 404 férfit és 119 nőt kértek fel arra, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet, amely egészséges emberek rendellenes személyiségjegyeit vizsgálja. A kérdések többek között a "szokatlan tapasztalatokra" irányultak, azaz hogy hisz-e a résztvevő a telepátiában vagy paranormális esetekben.

Azt is vizsgálták, mennyire okoz nehézséget a gondolatok összpontosítása és hogy mennyire képesek a társas vagy a testi örömök átélésére, mennyire hajlamosak a lobbanékony, antiszociális viselkedésre.

Ugyanennek a kérdőívnek a kitöltésére kértek meg 364 színészt, majd eredményeiket összehasonlították egymással és a kontrollcsoportéval, amelyben 831 olyan önkéntes vett rész, akik nem kreatív munkát végeztek.

Az eredmények összehasonlításából az derült ki, hogy a komikusok mind a négy kóros személyiségjegyben jelentősen magasabb pontszámot értek el, mint a kontrollcsoport. Leginkább az volt szembeötlő, hogy milyen erősek a lobbanékony-antiszociális és az introvertált vonásaik - írták a kutatók.

A színészek három személyiségjegye bizonyult a kontrollcsoporténál erőteljesebbnek, azonban az introvertáltság nem volt jellemző rájuk.
| komikus, személyiség, pszichés zavar
2014-01-17 06:01:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop