A pszichoszomatikus orvoslás a fő téma a pszichiátriai társaság kongresszusán

A pszichoszomatikus, vagyis a test és lélek határát boncolgató orvoslás, valamint a betegségek lelki eredete a fő témája a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szombatig tartó VIII. Nemzeti Kongresszusának.

A teljességre, az emberi közelségre és az ember középpontba helyezésére törekvő megközelítéssel az egészségügy, a betegek és az orvosok is egyaránt nyerhetnek - fogalmazta meg a rendezvény üzenetét Lehóczky Pál, az MPT és a kongresszus elnöke a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Budapest Kongresszusi Központban.

Mint hozzátette, amennyiben ezt a szemléletet sikerül terjeszteni, akkor hatékonyabb és jobban működő egészségügyet, valamint a saját egészségükben és betegségükben egyaránt kompetens betegeket lehet nyerni.

A kongresszus elnöke rámutatott: a korszerű orvoslás az, amikor a szakember szövetségre tud lépni a beteg öngyógyító mechanizmusaival, ehhez pedig az kell, hogy egyénre szabott, személyközpontú és a beteg érdekeit, elvárásait kielégítő orvoslás alakuljon ki.

Lehóczky Pál elmondta, az idei rendezvény nem csupán a pszichiáterek kongresszusa. Ezt a számadatok is alátámasztják, hiszen Magyarországon hétszáz regisztrált pszichiáter van és a kongresszuson nagyjából 1200-1500 szakember fordul meg, vagyis az előadók és a hallgatóság között is nagyon sok a más területről érkező szakember. Mint hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy a pszichiátrián túl is üzeneteket fogalmazzon meg, hiszen a pszichoszomatika nem a pszichiátria belügye.

A négyévenként megrendezett nemzeti kongresszus idei programjában előadások, szimpóziumok, három kulturális témájú kiállítás és egyéb események is helyet kaptak. A négynapos rendezvényen többek közt a magyar pszichiátria strukturális és finanszírozási elemei, a pszichoszomatika jövője - amelybe akár a fogalom eltűnése is beletartozhat -, az orvosi kommunikáció és a testi betegségek pszichológiája is terítékre kerül.

A sajtótájékoztató résztvevői rámutattak, hogy nem túl szívderítő helyzete ellenére a magyar pszichiátria mégis ott van a pszichiátriai kutatások, publikációs aktivitás élvonalában és aktív részese a nemzetközi folyamatoknak.

A magyar szakemberek, például Falus András akadémikus és Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója mellett két kiváló külföldi professzor, a stockholmi Danuta Wasserman és a londoni Dinesh Bhugra is részt vesz a kongresszuson.

| egészségügy, pszichiátria, pszichoszomatikus orvoslás, kongresszus
2014-01-23 20:01:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop