Hirdetés

A mentális betegséggel élők megbélyegzése

A Magyar Pszichiátria Társaság sajtóközleménye a mentális betegséggel élők megbélyegzése, illetve a velük kapcsolatos előítéletek fokozásának ügyében

mentális betegség, megbélyegzés |

A Magyar Televízió M1-es csatornáján futó Kékfény című műsor 2010. szeptember 27-i adásában – többek között – egy feltehetően mentális betegséggel élő személy esetével is foglalkozott. Az adott szituáció kapcsán, az adásban a konkrét tények és történések összefoglalása során, olyan megközelítésben mutatták be az egyedi esetet, ami messzemenően alkalmas volt a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, kirekesztésük fokozására, illetve a velük kapcsolatos félelemkeltésre.

Mind az adás hangneme, mind az ott elhangzott esetenként valótlan álltások, továbbá az adásban használt pontatlan és szakszerűtlen megfogalmazások és nyelvhasználat távol állnak mind a modern pszichiátriai, mind az adott esetben szükséges modern igazságügyi megközelítéstől.

A Magyar Pszichiátriai Társaság a leghatározottabban visszautasít minden olyan a magyar médiában megjelenő közlést, ami alkalmas a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, a velük kapcsolatos előítéletek fokozására.

Különösen sajnálatos, hogy mindez érzékeny területen, a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeivel, természetes környezetben történő létükkel kapcsolatos témában történt. Véleményünk szerint, a magas színvonalú közszolgálati adón futó igényes közéleti műsortól elvárható, hogy egy ilyen kényes kérdést az elvárható maximális szakmai körültekintéssel, a tények feltárásának igényével mutasson be.

Nem célunk, hogy a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeiből adódó problémákat a legkisebb mértékben is elfedjük. Azonban az érdekeiket nehezen képviselő pácienseink nevében is elvárjuk, hogy az ezekről történő kommunikáció a modern pszichiátria, – és ha ez a jelenleg hatályos jogszabályok alapján indokolt – a megfelelő jogszabályok elveinek, gyakorlatának, és fogalomrendszerének megfelelően történjen.

Hangsúlyozzuk, minden megváltozott képességű, fogyatékkal vagy mentális betegséggel élő ember elfogadása és társadalmi beilleszkedésének segítése nem szakfeladat, hanem az egész társadalom közös felelőssége.

A Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége
mentális betegség, megbélyegzés

2010-09-30 17:13:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop