Ki neveli részegségre a gyermeket?

Azok a tizenévesek, akik látják a szüleiket részegen, nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint azok, akik soha sem látták pityókásan a szüleiket. Amerikai kutatók 1000 USA-beli tinédzser adatait feldolgozva jutottak arra a következtetésre, hogy a szülői példa jelentősen befolyásolja a gyermek alkoholfogyasztását.

alkoholizmus, gyermek, fiatalkorú, fiatalkorú | InforMed Hírek7   InforMed
A fiatalokat és szüleiket kérdezve az alkohol- és drogfogyasztási szokásokról, a szerzők megállapították, hogy a havi rendszerességgel alkoholt fogyasztó 12-17 éves fiatalok mintegy kétharmada havonta egyszer lerészegedik. „A legtöbb fiatal számára az alkoholfogyasztás egyet jelent a berúgással, ez pedig sok szempontból fontos probléma: gondoljunk csak a közlekedési balesetekre, a szexuális kockázatra és a bűncselekményekre” – figyelmeztettek a kutatók.

A dolognak nincs vége a részegségnél. Egyértelmű kapcsolat figyelhető meg az alkoholfogyasztás, a részegség és a kábítószer-használat között. Az USA-ban a havi rendszerességgel lerészegedő fiatalok 18-szor nagyobb valószínűséggel szívnak marihuánát. Az elmúlt két évben 37 %-kal nőtt azon fiatalok aránya, akik szerint füvet könnyebb szerezni, mint cigarettát vagy sört.

Azok a fiatalok, akik havonta berúgnak, az elemzések szerint négyszer akkora valószínűséggel tudnak füvet szerezni egy órán belül, mint alkoholt nem próbált társaik. Négyszer valószínűbb, hogy van olyan ismerősük, aki visszaél receptköteles gyógyszerekkel, kétszer valószínűbb, hogy ismernek olyan lányt, akit megerőszakoltak, és négyszer nagyobb valószínűséggel ismernek olyan fiút, aki alkohollal vagy gyógyszerekkel éri el, hogy a lányok közösüljenek vele.

A fiatalok ötöde állításuk szerint egy órán belül, harmada egy napon belül tudna szerezni receptköteles gyógyszereket. Egyre több azon fiatalok aránya, akiknél függőség alakult ki fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásoldók vagy stimulánsok kapcsán.

„Az alkoholfogyasztás egy figyelmeztető jel” – fogalmaznak a kutatók. – „Ha a gyermeke rendszeresen iszik, akkor ezt ne hagyja figyelmen kívül.”

A vizsgálat elsőként firtatta az apák hozzáállását gyermekük alkoholfogyasztásával kapcsolatban. Kiderült, hogy két és félszer nagyobb kockázattal rúgtak be egy adott hónapban azok a fiatalok, akiknek az apja engedi az alkoholfogyasztást. A szerzők szerint ebből az az üzenet vonható le, hogy azok az apák, akik nem értenek egyet gyermekük alkoholizálásával kapcsolatban, tegyék ezt egyértelművé, hogy véletlenül se maradjon kétség.

Fontos, hogy mit mondanak, és mit tesznek a szülők. Az elvárások befolyásolják a kamaszok viselkedését. Állítsunk fel magas elvárásokat, ezeket tisztázzuk, kommunikáljuk, és mutassunk egészséges példát.

Szakértők szerint ez önmagában nem elég ahhoz, hogy alkohol- és kábítószermentes fiatalkort adjunk gyermekeinknek. Szükség van arra is, hogy sokat beszélgessünk, együtt vacsorázzunk, elmenjünk a meccseikre és bemutatóikra, és a család együtt járjon az egyházi szertartásokra. Csak ez adhat hitelt nekünk, amikor befolyásolni próbáljuk majd a viselkedésüket, és megállítani egy káros szenvedély kialakulását.

| alkoholizmus, gyermek, fiatalkorú
2009-09-17 09:34:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop