Akár 17 évet is lehet nyerni az alkohol és dohány nélküli, vörös húsban szegény életmóddal

Aki nem iszik alkoholt, nem dohányzik, csak kevés vörös húst fogyaszt és figyel a testsúlyára, az akár 17 évvel is tovább élhet.

Az adatokat a Német Rákkutató Központ (DKFZ) szakértői számolták ki a heidelbergi EPIC-tanulmányra alapozva. Az EPIC egész Európára kiterjedő tanulmány, amely a táplálkozás, az életmód és a rák összefüggéseit vizsgálja.

Az eredmények szerint a dohányzás rabolja el a legtöbb életévet: nőktől hét, férfiaktól akár kilenc évet.

Rudolf Kaas és munkatársai kiszámolták, hány évet rabolnak el az egyes kockázati tényezőt jelentő viselkedési formák egy negyvenéves várható átlagos élettartamából. Emellett a tényezők kombinációját is elemezték.

A legelőnyösebb rizikóprofilja a nemdohányzó, 22,5-24,9 testtömegindexű, kevés alkoholt ivó, fizikailag aktív, kevés vörös húst, de sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknek van: ők negyvenéves korukban férfiként 47,5, nőként pedig 48,7 további életévre számíthatnak.

A legkockázatosabb tényező a dohányzás: ha egy férfi naponta több mint tíz szál cigarettát szív el, életének hossza statisztikailag 9,4 évvel csökken, a nőké hasonló körülmények között 7,3 évvel.

A további tényezők, amelyek leginkább lerövidíthetik az életet: az adipozitás, vagyis a 30-as feletti testtömegindex (3,2 év), az erőteljes alkoholizálás (3,1), illetve a vörös húsok túlzott fogyasztása (2,4 év). Sőt, a túl alacsony (22,5 alatti) testtömegindex is jelentősen csökkenti a várható élettartamot (férfiaknál 3,5 évvel, nőknél 2,1 évvel)

A legtöbb ember azonban nem csak egyetlen rossz szokással rendelkezik, a kutatók ezért megvizsgálták a rizikófaktorok kombinációját is. A legrosszabb helyzetben a túlsúlyos, erős dohányosok vannak, akik ráadásul sok alkoholt és sok vörös húst fogyasztanak: az ő várható élettartamuk akár 17 évvel is csökkenhet.

| alkohol, dohányzás, testsúly, életmód, elhalálozás
2014-08-18 00:15:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop