Passzív dohányzás, kövér gyerek

Jobban károsítja a gyerekek egészségét a passzív dohányzás, mint azt eddig feltételezték: kanadai kutatók összefüggést találtak a szülők dohányzása és tinédzser gyerekeik túlsúlya között is.

passzív dohányzás, kövér gyerek, tinédzser, túlsúly, túlsúly | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Mindegy, hogy a terhesség alatt vagy az autóban ülve: a passzív dohányzás károsítja a fejlődésben lévőket, különösen a növekedés szempontjából kiemelten fontos 10. életévig tartó életszakaszban.

A kanadai kutatók a Quebec Longitudinal Study of Child Development című tanulmány adatait felhasználva megállapították, hogy a szülők dohányzása hatással van a gyerek későbbi testsúlyára: nikotinfüggő szülők gyermekének 43 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy tízévesen túlsúlyos legyen.

"A kisgyerekeknek, mivel létfontosságú szervrendszereik még fejletlenek, kilogrammonként jóval több oxigénre van szükségük, mint egy felnőttnek, ami kétszer-háromszor nagyobb mértékű légcserét igényel" - fejtette ki Linda Pagani, a kutatásban résztvevő szakértő.

Az elrettentő eredmény lehetséges oka, hogy a kora gyermekkori passzív dohányzás megzavarja az anyagcserét, lényegesen jobban, mint a felnőttekét.

A cigarettafüstben található számos anyag, mint a nikotin is, rákkeltőnek számít. A káros anyagok leginkább a tüdő szöveteit támadják meg, ahogy azt a korábbi évek tanulmányai is bebizonyították. Ismert tény, hogy a dohányzó háztartásokban felnövő gyerekeknél kétszer gyakoribb a légúti betegségek előfordulása, mint a nemdohányzó otthonban élőknél.

A passzív dohányzás azonban nemcsak testileg, de szellemileg is árt a gyerekeknek. 2013-ban szintén kanadai szakértők szerint a cigarettafüst negatív hatással van a gyerekek és fiatalok viselkedésére, azok a felnőttek, akik gyerekkorukban a passzív dohányzás káros hatásainak voltak kitéve, később több antiszociális és agresszív jellemvonással rendelkeztek.

DIE WELT

| passzív dohányzás, kövér gyerek, tinédzser, túlsúly
2015-09-09 15:28:38


Web Design & Development Prowebshop