Edzésfüggők

Most már hivatalosan is bebizonyosodott, hogy egyes kocogók vagy edzőtermi törzsvendégek épp olyan szenvedélybeteg módjára viselkedhetnek, mint azok, akik a kokaintól vagy az alkoholtól függenek.

függőség, edzés, elvonási tünetek, szenvedélybetegség | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Egy nemrégiben elvégzett tanulmány egérkísérletekkel bizonyította, hogy ugyanolyan elvonási tünetek jelennek meg a testmozgástól való megfosztottság révén is, mint kábítószerhasználatkor.

Már évtizedek óta köztudott, hogy a mozgáskor az agyban lezajló kémiai folyamatok ugyanolyan feldobottsági érzést okoznak, mint a kábítószer fogyasztásakor. A wisconsini egyetem kutatócsoportja megerősítette, hogy ha valaki nem löki a súlyt vagy koptatja a járdát, azaz nem végezheti megszokott edzését, az idegsejtjeinek aktivitásában igencsak árulkodó jelek mutatkoznak. Egereknél megfigyelték, hogy a keréken mániákusan körbe futóknál megvonási tünetek jelentkeznek, ha el vannak zárva a keréktől. Az agynak ugyanazok a területei mutatnak aktivitást a testedzéstől való elvonás során, mint a kokaintól, morfiumtól vagy alkoholtól megfosztott egereknél.

The Guardian
| függőség, edzés, elvonási tünetek, szenvedélybetegség
2005-06-05 14:35:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop