Szenvedélyek fogságában

Ha a kötöttség, függőség kialakult, már csak azért is nehéz szabadulni, mert a személyiség részévé, a cselekedetek, gondolatok irányítójává válik. Mániává, melyet jobb megelőzni, mint hagyni, hogy elhatalmasodjék.

kötöttség, függőség, szenvedély | InforMed Hírek14:8-9   InforMed | Váczi, G.

Munkamánia

A szenvedély az egyén és környezete számára előnyös, pozitív érzelem is lehet - régebben például a sztahanovistákat szent embernek tekintették, akik pihenést nem ismerve, éjt nappallá téve dolgoztak a társadalom felemelkedéséért. A vállalatok is kedvelik a munkamániás dolgozókat, sőt maguk teszik azzá munkatársaikat.

A munkamániás a cél elérése érdekében önként és dalolva dolgozik. Annak ellenére, hogy az egysíkú tevékenység fizikailag tönkreteszi, egészségét felőrli, személyes cselekvőképességét korlátozza, gondolatai irányát behatárolja, mégis boldog, kielégült, és ez az érzés tovább táplálja mániáját.

A munkanélküliség felemlegetésével, az elbocsájtástól való félelem felkeltésével kikényszerített munkamánia még nem szenvedély, de az anyagi javakkal, sok pénz ígéretével előremozdított magatartás már igen.

A munkamánia jellegzetes képviselője a gyermektelen magánvállalkozó, aki önmagát kényszeríti állandó munkára. Ösztönzője a pénz és a siker.

Családos embernél a munkamánia negatív jelenség, hiszen a családfenntartót pénzautomatává teszi, megfosztja a családtól, és mániája nem csak a saját, hanem a családtagok szellemi, lelki világának is árt. Nem képes gyermekei számára pozitív szülőképet nyújtani, családtagjait segíteni, időt szakítani rájuk.

A munkamánia erőszakos megszüntetése - például nyugdíjazás, elbocsájtás - akár az érintett halálával is járhat. A munkamániásnak segítséget jelenthet, ha új célokat, megoldásra váró problémákat találunk számára, jót tesz a környezetváltoztatás, az elköltözés és egy hosszabb külföldi út is.

A szex fogságában

A szerelem testi megnyilvánulása a szex. Addig nincs is baj, amíg a szeretett lénnyel való egyesülési vágy motiválja. Ám a szenvedélyes szex nem csupán szeretetből fakadhat, hanem kielégülési vágyból, kíváncsiságból, illetve a szex szeretete miatt is.

Az egyént a szexmánia olyan pályára kényszeríti, ahol szinte minden gondolata a szex körül forog. A társadalom számára a szexfüggő ember csak akkor veszélyes, ha szenvedélye megkívánja az állandó partnercserét, hiszen ezzel meglévő családokat is tönkretehet.

A szexmániás személyiség saját teste, nemisége rabszolgájává válik, esetében a drog a kielégülés, melyhez csak időlegesen jut, így a szenvedély újra- és újrateremtődik.

A szexmániás előbb vagy utóbb leépül, kiég. Segítséget jelenthet egy reménytelennek tűnő szerelem felébresztése, valamilyen szellemi cél kitűzése vagy egy hosszú tengeri utazás. A sportok közül a hegymászás ajánlható.

Számítógép és internet függőség

A számítógépet kitalálók nem gondoltak arra, hogy a világ egyik legerősebb drogját fejlesztették ki. Persze nem a számítógép felelős azért, hogy rosszul használják fel, hanem azok a játékszoftver gyártók, akik az ember játékos ösztönére építve dobják piacra függőséget kialakító termékeiket.

Valójában a szegény emberek virtuális, multimédiás kaszinóját teremtették meg, csak annyi a különbség, hogy az önfeledt játékos csupán sikerélménnyel gazdagodik. Igaz, a játékfüggő látszólag semmit sem veszít, "csupán" az idejét tölti a gép előtt, miközben elfelejti a saját életét élni; a játék válik az éltetőjévé.

Az internetezés is függőséget okozhat, hiszen az információs bázis szinte kimeríthetetlen, de kommunikációs szenvedélyünk kielégülése, a magány különleges feloldási lehetősége, a véleménycsere, társasjáték okozhatja az igazán elszakíthatatlan kötődést.

Ételfüggőség

A szenvedélyes evés, zabálás nem a túlsúly felszedése miatt veszélyes, hanem azért, mert az ember életében a legfontosabb cselekedetté a táplálkozás válik. A kényszerevő, ha életveszélybe kerül, és futnia kéne a megmenekülésért, inkább leülne, és enne...

Eszik, jóllakik, az éhségérzete is elmúlik, az evés gyönyörűsége érdekében mégis újra enni kíván. Főleg édességgel, cukorral kapcsolatban alakulhat ki függőség, amiben szerepe van a cukor agyra gyakorolt doppinghatásának.

Az ételfüggőség legmegrázóbban a bulimiás betegeket sújtja, akik az étel elfogyasztása után az újabb evés érdekében meghánytatják magukat, ismét lehetőséget teremtve arra, hogy gyomrukat megtölthessék. A bulimiás beteg ezért akar újra enni, mert nem tud jóllakni. Az ókori római előkelőségek előszeretettel hánytatták meg magukat, hogy újra élvezhessék az ételek ízét, ám a bulimiás beteg azért akar újra enni, mert nem tud jóllakni.

A "római jellegű ételfüggőség" kesernyés gyümölcsök, sótlan, fűszerezetlen ételek fogyasztásával felszámolható, de hasznos lehet a rendszeres keserűmandulás-szájvizes öblögetés is.

A boltokban vásárolhatunk még egyéb szenvedélyteremtő termékeket is, cigarettát, dohányt, teát, feketekávét, alkoholos italokat, de lehet, megéljük, hogy valamilyen enyhébb kábítószer is felkerül a polcokra.

Tudjuk, milyen sok ember életét tette tönkre a drog, a nikotin és az alkohol, ennek ellenére hagyjuk, hogy tovább pusztítsanak - az agyra, idegrendszerre ható, a gondolkodást befolyásoló termékektől pedig kötelességünk megóvni gyermekeinket!

| kötöttség, függőség, szenvedély
2018-03-20 20:23:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop