Egymilliós vizsgálat: a kevés alkohol is rákkeltő hatású

A mérsékelt és az alkalomszerű alkoholfogyasztás is statisztikailag jelentős mértékben emeli a daganatok kialakulásának kockázatát, és felelős lehet a mell, máj, végbél és a szájüreg-garat-nyelőcső régió rákjainak 13 %-áért.

alkohol, daganat, rák | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Keveset tudunk arról, hogy hogyan befolyásolja a mérsékelt alkoholfogyasztás a daganatok kialakulását, ez alól talán csak a mellrák esetében tehetünk kivételt. A kérdés vizsgálatára brit kutatók elemezték az alkoholfogyasztás és a különböző daganatok közötti összefüggést az úgynevezett Million Women Study adatbázisában, ez a vizsgálat 1 280 296 középkorú brit nő adatait tartalmazta. A kutatók a brit rákregiszter segítségével azonosították a daganatos eseteket.

A vizsgálatban részt vevő nők átlagosan egy alkoholos italt fogyasztottak el naponta, ez megfelel a magas bevételű országokban megfigyelhető áltagos alkoholfogyasztásnak. Nagyon kevesen voltak azok, akik átlagosan naponta háromnál több italt fogyasztottak el. A több mint hét éves követési idő alatt 68 775 nő betegedett meg daganatos betegségben.

A daganatok kialakulásának kockázata emelkedett az alkoholfogyasztás növekedésével, ez egyes daganatféleségek esetében (mell, végbél, máj) különösen jól megfigyelhető volt. A dohányzás emelte a szájüregi, garat, nyelőcső és gégedaganatok kockázatát. Az elfogyasztott alkohol típusa (sör vagy tömény) nem befolyásolta jelentősen a kockázatot.

Ha eggyel nőtt a naponta áltagosan elfogyasztott italok száma, az elemzések szerint 1000 nő esetén további 11 mellrákos, egy száj- vagy garatrákos, egy végbélrákos és 0,7 nyelőcső-, gége vagy májrákos esetre lehet számítani. Összesen körülbelül tizenöt plusz esetet jelent, ha ezer nő naponta eggyel több italt fogyaszt el. (A fejlett országokban a rákos megbetegedések gyakorisága ebben a csoportban 1000 nőre 118 eset).

A szerzők szerint bár egyes daganatok esetén alacsonynak tűnket a kockázat növekedése, azonban igen nagyarányú a mérsékelt alkoholfogyasztás gyakorisága a fejlett régiókban, így az alkoholfogyasztás kapcsán jelentkező plusz esetek száma már közegészségügyi problémát jelent.

Számos szakértő felhívja a figyelmet a fenti eredmények jelentőségére. Korábbi vizsgálatok arra utaltak ugyan, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező hatással van a keringési rendszerre, de lehet, hogy a daganatos kockázat növekedése ennél jelentősebb. A daganatok szempontjából az üzenet mindenesetre egyértelmű: nem lehet olyan kevés alkoholt fogyasztani, hogy az biztonságos legyen.

| alkohol, daganat, rák
2009-03-10 20:03:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop