Az alkohol súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét?!

Egy frissen közzétett brit kutatás szerint a felnőtt lakosság többsége nem bánná, ha az alkoholt tartalmazó italokon a dohánytermékekhez hasonló figyelmeztető címkéket helyeznének el.

alkoholizmus | InforMed Hírek8   InforMed
Árt vagy nem árt?

A YouGov közvélemény-kutató cég több mint 2300, 16 évesnél idősebb felnőtt megkérdezésével készített felmérése szerint változóban van a szeszes italok társadalmi megítélése Nagy-Britanniában. A SixthSense című tanulmányban publikált adatok szerint a válaszadók 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az alkoholok csomagolásán fel kellene tüntetni annak kártékony hatásaira vonatkozó figyelmeztetést, ahhoz hasonlóan, ahogy a cigarettás dobozokon ez ma már teljesen megszokott.

A megkérdezettek 95 százaléka gondolja azt, hogy egy-egy pohár alkohol rendszeres elfogyasztása nem okozhat nagyobb gondot, igaz a felmérésben résztvevők közel fele (44%) hajlandó elismerni, hogy az italozás nem tesz jót az egészségnek. A köztudatban meglévő kép az alkohol egészségre mért hatásairól, úgy tűnik, hogy az ivókultúrára is hatással van. A válaszadók 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mérsékelte az alkoholfogyasztását az elmúlt egy évben, további 10 százalékuk pedig teljesen lemondott az ivásról. Az egészségügyi aggodalmak ellenére azonban nem valószínű, hogy az alkoholfogyasztás jelentősen visszaszorulna, ugyanis az emberek 43 százaléka most is ugyanannyit iszik, mint korábban.

A kutatók azt is felismerték, hogy változnak a fogyasztói szokások. Egyre magasabb számban vannak azok, akik otthonukban fogyasztják el a szupermarketekben megvásárolt szeszes italokat. Jól bizonyítja ezt az az adat, hogy az alkoholpiacon 3 százalékkal nőtt a bolti eladások száma, míg a vendéglátóhelyek részesedése ugyanennyivel csökkent. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a szeszfogyasztók 47 százaléka állítja azt, hogy az alkoholra fordított költségvetésének többségét üzletekben költik el, míg azok, akik leginkább szórakozás közben költenek jelentős kisebbségben vannak (27%).
| alkoholizmus
2010-05-31 10:29:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop