A nőknél gyorsabban alakul ki agyi károsodás az alkoholizmustól

A női alkoholistáknál háromszor gyorsabban károsodik az agy hangulatot, impulzusokat és alvást kontrolláló területének működése, mint a férfiaknál - állapították meg svéd kutatók.

nők, alkohol, agykárosodás, szerotonin, nÅ‘k | MTI Hírek 2011 ;8
Négy évnyi nagyivást követően ötven százalékkal csökkent a nők agyának úgynevezett szerotonin funkciója, míg ugyanilyen mértékű károsodást a férfiaknál csak tizenkét évi alkoholizálás után tapasztaltak a Göteborgi Egyetem kutatói tanulmányukban.

A szerotonin egy agyi ingerületátvivő anyag, amely egyebek közt fontos szerepet játszik a hangulat és impulzus kontrolljában, valamint az alvás és ébrenlét közti egyensúlyban.

A kutatásba 42 bevallottan alkoholfüggő embert és 28 kontroll személyt vont be Kristina Berglund és csoportja; a részt vevő alanyok harmada volt nő. "Azt láttuk, hogy az alkoholfüggő egyéneknél jelentősen alacsonyabbak voltak a szerotonin funkciók" - foglalta össze az eredményeket Berglund.

A vizsgált emberek közül a nők bevallásuk szerint négy éven át heti 12 üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vettek magukhoz, a férfiak ugyanennyi alkoholt ittak hetente, de 12 éven keresztül.

Az eredményeket ismertető tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóirat januári száma jelenteti meg.
| nők, alkohol, agykárosodás, szerotonin
2011-11-11 00:27:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop