Az alkoholnál a mérték a fontos
Bár tavaly Budapesten hivatalosan csupán 18647 alkoholistát gondoztak, az országban már hétszázezerre, egymillióra becsülik az alkoholisták számát. Egyre többen halnak meg túlzott alkoholfogyasztásra visszavezethető májzsugorodásban vagy májdaganatban. Tiszta szeszben számolva a jó magyar ugyanis évente tizenkét liternyi alkoholt iszik meg fejenként, míg a legnagyobb ivónak számító franciák is csupán három literrel előznek meg bennünket. A gond az, hogy a franciák javarészt bort - még pedig jó minőségűt - fogyasztanak, míg a magyarok egyre inkább tömény italokból, s nem egyszer zugfőzdékből származó pálinkából isszák meg ezt a mennyiséget.
Az alkoholos italok élvezeti szerként alkalmazásának több ezer éves múltja van. A jelenkori kutatások ma már azonban molekuláris szinten is igazolni képesek, hogy bár a nagyivók és a dohányzók korábban halnak, azok között, akik csak mértékkel fogyasztanak alkoholt, a halandóság alacsonyabb a szeszes italt egyáltalán nem ivóknál.
Ezeregyszáz körül Európában a lakosság fele hatvan év fölötti kort élt meg, az elmúlt évtizedekben a fejlett nyugat-európai államokban és Amerikában a lakosság mintegy, nyolcvan százaléka köszönthötte a nyolcvanadik születésnapját. Ám nem mindegy hogyan - vélekedett egyebek között Fehér János belgyógyászprofesszor, a Magyar Szabadgyök Kutatók Társasága elnöke azon a konferencián, melyen a mértékletes ivás pozitív hatásairól is szó esett.
S hogy mi a mértékletes? Lengyel Gabriella, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának tanára heti egy-hat egységben jelöli meg azt az italmennyiséget, amely nemhogy nem káros, de még pozitív hatással is bír az emberi érrendszerre, az emésztésre, az élet adta örömök megfelelő megélésére. Egységnyi alkoholt a szakemberek három deciliter sörben, egy deci borban, vagy négy centiliter, azaz kevesebb mint egy fél deci égetett szeszben mérnek.
Míg Nyugat-Európában nő a születéskor várható élettartam, Kelet-Európában és a Szovjetunió utódállamaiban csökken. Erről a dohányzás, a túlzó alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a környezetszennyezés tehet, ám legtöbbször ilyen esetekben stresszállapotok, kóros mértékben felszabadult szabad gyökök mutathatók ki. A túlzó alkoholfogyasztás ugyanakkor vitamin- és ásványianyag-hiányt, a gyomor és a bélrendszer gyulladásait, fekélyét, szexuális problémákat vagy akár izom- és ideggyengeséget is okozhat. Egy vizsgálat szerint napi száz grammnak megfelelő whisky elfogyasztása már a negyedik héttől keringési és szívpanaszokat okoz; általában húszheti kitartó ivás még visszafordítható folyamatokat indít el a szervezetben. Mint azonban a szakemberek fogalmaznak, a nőknél napi 20-35 gramm alkohol, azaz például 2-4 deci bor, férfiaknál 60-70 gramm, azaz 7-8 deci bor megivása 15-20 évi rendszeres italozás után bizonyára májzsugort vagy rákot okozhat.
2002-07-10 16:21:34