A nagyivóknál nagyobb a fiatalon bekövetkező agyvérzés kockázata

Azoknál az embereknél, akik sok alkoholt - napi legalább négy italt - fogyasztanak, nagyobb a kockázata annak, hogy viszonylag fiatal korban agyvérzés éri őket - állapították meg francia kutatók.

alkoholizmus, agyvérzés | MTI Hírek 2012 ;9
A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban agyvérzést elszenvedett emberek ivási szokásait vizsgálták. Az agyvérzés a szélütés azon formája, amikor egy agyi ér elszakadása miatt vér kerül a koponyaűrbe.

A tanulmányba bevont 540 páciens negyede volt nagyivó a szélütés előtt. Az ő agyvérzésük átlagosan 60 éves koruk körül történt, míg a kevesebb alkoholt fogyasztó pácienseket ennél jóval később, átlagosan 74 évesen érte a szélütés.

"A krónikus nagymértékű alkoholbevitel növeli az agyvérzés kockázatát fiatal korban" - összegezte Charlotte Cordonnier vezető kutató, a franciaországi Lille-i Egyetem munkatársa.

A nagyivók nem csak jóval fiatalabb korban szenvedték el a szélütést, de jellemzően egészségesebbek is voltak előtte, és kisebb valószínűséggel bukkant fel előtörténetükben szívbetegség, szélütés, vagy egy "mini-stroke" tünetei. Az agyvérzést elszenvedett, hatvan év alatti nagyivók közül többen haltak meg két éven belül: több mint minden második érintett, miközben a nem nagyivók csoportjában ez az arány csak egyharmadnak bizonyult.

Larry Goldstein, az észak-karolinai Duke Stroke Központ neurológusa - aki nem vett részt a tanulmányban - úgy véli, hogy a megállapítások nem bizonyítják, hogy maga a nagyivás okozta fiatalabb korban az agyvérzést, mert szerinte számos más tényező befolyásolhatta a kockázat mértékét ezeknél az embereknél. Mint rámutatott, a nagyivók 42 százaléka dohányos, míg más pácienseknél ez az arány csak 12 százalék, de más, most figyelembe nem vett tényezők is lehetnek.

Ennek ellenére Goldstein szerint van ok arra, hogy az agyvérzés kockázati tényezőjeként kezeljék a nagyivást is, mert növeli a vérnyomást és befolyásolja a véralvadás folyamatát.
| alkoholizmus, agyvérzés
2012-09-12 04:46:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop