Kaleoidoszkóp

dohányzás, cannabis, terhesség, alkohol | Népszabadság   Népszabadság
FOGAMZÁSGÁTLÓ ALKOHOL. Az alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a nők teherbe esésének esélyeit - állapították meg dán kutatók. Vizsgálatuk során - amelybe az első terhességet tervező 430 fiatal párt vontak be - azt tapasztalták, hogy hat menstruációs ciklusnyi idő alatt a heti 5 adag alkoholnál kevesebbet fogyasztó nők 64%-a, az ennél többet fogyasztók 55%-a esett teherbe. A vizsgálat kizárólag a párok hölgy tagjainál regisztrálta ezt az összefüggést, a férfiak alkoholfogyasztásának negatív termékenységi következményét nem sikerült kimutatni. A dán orvoscsoport a teherbe esést tervező nőknek a szeszes italok mellőzését tanácsolja.

GYÓGYÍTÓ CANNABIS? A cannabinoidok orvosi alkalmazásának engedélyezését javasolja a brit orvosok és gyógyszerészek szövetsége. Közleményük szerint számos gyakorlati érv szól a marihuánaszármazékok használata mellett. Ezeket a szereket elsősorban az AIDS-et kísérő tünetek enyhítésére, illetve a rákterápia mellékhatásainak csökkentésére lehetne felhasználni. A cannabis bizonyítottan enyhíti ugyanis a hányingert, a fájdalmat és a gyulladásokat, emellett hipnotikus és szorongásoldó hatása is ismert. A szövetség kontrollált klinikai vizsgálatok megkezdését indítványozza, és szorgalmazza, hogy a gyógyszergyártó cégek kutassanak további terápiás lehetőségeket ígérő új származékok után. Egy gyógyszerként évezredeken keresztül nagyra becsült növény hatóanyagait nem dobhatjuk félre, s nem engedhetjük, hogy politikai megalkuvásnak vagy a kábítószerek elleni küzdelemnek essenek áldozatul - fogalmaz a szervezet közleménye.

A DOHÁNYZÓKNAK IS ÁRT A PASSZÍV DOHÁNYZÁS. Az USA Környezetvédelmi Ügynökségének állásfoglalása szerint a passzív dohányzás ártalmainak megelőzésére csak a munkahelyi dohányzás teljes betiltása jelenthet megoldást. Ezzel a módszerrel biztosítható a nem dohányzók teljes védelme, elkerülhető, hogy a kijelölt dohányzóhelyeken a dohányosokat a környezeti dohányfüst extrém koncentrációja veszélyeztesse, ráadásul az elkülönített szellőzésű dohányzóhelyek létesítésének költségét is meg lehet takarítani. Az amerikai hatóság szerint a dohányzás az egészségügyi kutatások történetében a legkiterjedtebben dokumentált kórok, s megcáfolhatatlan eredmények indokolják a törvényi és szabályozási korlátokat.

| dohányzás, cannabis, terhesség, alkohol
2002-07-10 19:12:37
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop