Átlagon felüli a lakosság egyharmadának szeszfogyasztása Szlovákiában

Szlovákia felnőtt korú lakosságának közel egyharmada fogyaszt rendszeresen az átlagnál nagyobb mennyiségű alkoholt, a fiatalok korosztályának minden második képviselője pedig időről időre a részegségig leissza magát - közölte szerdán egy felmérés adataira hivatkozva Ivan Novotny az AT szanatórium igazgatója.

alkoholizmus, szenvedélybetegség | MTI Hírek 2012 ;9 | Starovic, T.
Ivan Novotny szerint Szlovákiában a lakosság megközelítőleg 3 százaléka alkoholista, ez mintegy 150 ezer embert jelent, ugyanakkor ennél sokkal gyakoribb a rendszeres átlagon felüli szeszfogyasztás, ami minden harmadik emberre jellemző.

Az alkoholisták számához képest elenyészően kevesen vannak azok, akik intézeti kezelés keretében próbálnak megszabadulni ettől a függőségüktől. Bár évente átlagosan közel hatezer új alkoholistát diagnosztizálnak Szlovákiában, azoknak a száma, akik kezeltetik is magukat alig néhány százra tehető évente. Egy korábbi felmérés szerint az országban minden ötödik férfi a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként leli halálát.

Lubomír Okruhlica a Drogfüggőségek Kezelésének Központja (CpLDZ) igazgatója szerint Szlovákiában a társadalom többsége az alkoholizmusra nem mint gyógyítható betegségre tekint. Az alkoholizmus megítélése, valamint az, hogy - nem szakmai megítélés szerint - kit tartanak egy adott közegben alkoholistának, meglehetősen nagy eltéréseket mutat az ország egyes régiói szerint. Lubomír Okruhlica szerint azonban általánosságban elmondható, hogy vidéken hétköznapibbnak számít a rendszeres szeszfogyasztás.

Szlovákiában az egy főre jutó éves szeszfogyasztás meghaladja a 13 liter tiszta alkoholt és az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Szlovákia a felnőttek egy főre eső alkoholfogyasztása terén világszinten a 19-ik, Európában pedig a 18-ik helyen van.
| alkoholizmus, szenvedélybetegség, alkoholizmus
2012-11-21 21:29:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop