Óva intik a briteket az alkoholfogyasztástól

Óva inti a briteket az alkoholfogyasztástól a brit kormány egészségügyi főtanácsadóinak új irányelve, hangsúlyozva, hogy bármilyen mértékű alkoholfogyasztás növeli a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát.

Az új irányelv szerint a briteknek 14 egységre - vagyis hat korsó sörre vagy hét pohár borra - kellene korlátozniuk a heti alkoholfogyasztásukat, a betegségek kockázatának és így az ivászat okozta halálesetek számának visszaszorítása érdekében. A húsz évvel ezelőtt, 1995-ben kiadott korábbi útmutató a férfiaknál 21, a nőknél 14 egységnyiben maximalizálta a heti alkoholfogyasztás ajánlott mértékét.

"Bármekkora mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása egészségi kockázatot rejt magában, ám ha a férfiak és a nők nem isznak többet heti 14 egységnél, azzal sikerül alacsonyan tartani a rák és a májbetegség kialakulásának kockázatát" - mondta Sally Davies brit tiszti főorvos.

Nagy-Britanniában az alkoholfogyasztás az egyik legnagyobb egészségügyi probléma: 2012-ben 1,2 millióan kerültek kórházba miatta. Mostanáig a májkárosodás, a rák, az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek fokozottabb kockázatával is összefüggésbe hozták. A fékevesztett ivászatok továbbá egyéb problémákat is okoznak hétvégenként országszerte.

A legfrissebb tudományos eredményekre alapozott új irányelv szerint érdemes hetente több alkoholmentes napot is tartani és lehetőleg nem egy este alatt meginni az ajánlott maximális heti mennyiséget. A korábbitól eltérően az új irányelv még kis mennyiségben sem ajánlja a várandós nők számára az alkoholfogyasztást.

Az új útmutató kritikusai szerint azonban Nagy-Britanniában csökken az alkoholfogyasztás. Christopher Snowdon, az Institute of Economic Affairs gazdaságkutató intézet vezető munkatársa szerint a tiszti főorvosok figyelmen kívül hagyják azokat az eredményeket, amelyek szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívbetegség és a halál kockázatát.

"A megváltozott irányelvek több százezer britből csinálnak "veszélyes ivót" egyetlen éjszaka alatt, és pánikot keltenek az alkoholfogyasztással kapcsolatban Nagy-Britanniában, ajtót nyitva egy csomó újabb tessék-lássék intézkedés előtt" - mondta Snowdon.

| alkoholizmus, alkohol, alkoholfogyasztás, London
2016-01-09 17:54:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop