Alkoholbetegek gyógyulása

Mint minden szenvedélybetegségben, így az alkoholfüggőségben is, a gyógyulás útján megtett első lépés a beteg elhatározása, belső döntése, hogy meg akar szabadulni káros szenvedélyétől.

alkoholizmus | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.
A döntés kemény és életreszóló, nincsenek benne kiskapuk. A gyógyulni akaró alkoholbetegeknek azt kell elhatározni, hogy soha többet nem fogyaszt egyetlen korty alkoholt sem. Ez alól nem képez kivételt semmilyen ünnep, semmilyen társaság.

Az alkoholizmus többek között azért is betegség, mert a függővé vált ember gyógyulása után sem képes arra, hogy alkalmi italozó legyen. A területen eltöltött rehabilitációs munkám során számos olyan visszatérő alkoholbeteggel találkoztam, akiket egy ünnepi koccintás - alkoholmentesen töltött hónapok, évek után - újraindított a beteggé válás útján. A beteg döntését az alkoholmentes állapot elérése és biztosítása követi, szakorvosi segítséggel, leggyakrabban kórházi körülmények között.

Szakorvoshoz fordulni azért szükséges, mivel az alkohol hiánya remegéssel, izzadással, szorongással, esetleg hallucinációkkal járó tüneteket produkál. Ezeken a beteg önmaga, gyógyszeres támogatás nélkül nem tud úrrá lenni. A gyógyszereket a pszichoterápiás segítség váltja fel.

Az egyéni vezetés mellett jó hatásfokú szokott lenni a gyógyuló betegek csoportos terápiája is. Sok településen működnek anonim alkoholmentes klubok, egyházi háttérrel alkoholbetegségeket mentő missziók. Mind az egyéni, mind a csoportos terápiás hatások lényege, a személyiség megmaradt értékeinek felismertetése, az ezekre épülő új életmód és életminőség megerősítése.

A gyógyulás útja hosszú, sok csapdát rejt. Szeretnék kitérni a leggyakoribbakra:

a) Felszabadul az italozással eltöltött idő. A tétlenség rossz tanácsadó. Érdemes a gyógyulóban levő betegnek megterveznie minden napját. Hasznos tevékenységet iktatni be azokra az órákra, amelyeket az alkohol töltött ki.

b) Baráti társaságban, összejöveteleken csodabogárként néznek arra, aki üdítő mellett szórakozik, idő kell, amíg megszokják.

c) Az absztinens alkoholbeteg elvárná családjában azt a szerepet, azt a helyet, amelyet kiszámíthatatlan életvezetése, megbízhatatlansága miatt elveszített. A család részéről a kiközösítő bizalmatlan odafordulások nem azonnal oldódnak. A bizalom visszanyerése folyamat, amelyben a betegnek hosszabb időn keresztül bizonyítania kell. A család akkor segít, ha észreveszi a bizonyítási kísérleteket, támogatja a beteg megváltozott életformáját. Életem egy szakaszában foglalkoztam alkoholbetegek rehabilitációjával.

Tudom, hogy önmagukkal vívják napi harcukat, némelyikük többszöri visszaeséssel, kudarccal. Éppen ezért öröm évek múlva találkozni azokkal, akik túl tudtak lépni szenvedélyükön. Szabad, boldog emberek, akik betegségük és gyógyulásuk kapcsán megtanulták, hogy új életüknek tudatos, tevőleges szervezői legyenek.

| alkoholizmus
2007-12-13 10:43:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop