Alkoholfogyasztás által kiváltott pszichiátriai betegségek

Manapság az alkoholfogyasztás nem mint az étkezés része, hanem ettől elszakadva, mint szenvedély nyert teret. Különösen elkeserítő, hogy sokan bagatellizálják a probléma súlyát, természetes, férfias dolognak tartva a rendszeres italozást.

alkoholizmus | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
A becsípést, részegeskedést hozzátartozónak érzik mindennapjaikhoz, tagadva ennek tényét, és az sem ritka, hogy a hozzátartozók ugyanígy viszonyulhatnak (vagy kénytelenek viszonyulni) a kérdéshez. Terjed a nők italozása is.

Vegyük sorra, mi vezethet az alkoholfogyasztás állandósulásához, és ez milyen következményekkel járhat?

Kétségtelenné vált - tudományos elemzések nyomán -, hogy meghatározott biológiai faktorokra is visszavezethető az alkoholra való túlzott rászokás. Az öröklött, genetikailag meghatározott komponenseken kívül bizonyos személyiségvonások (általában szorongó, gátlásos típusú emberek lehetnek rá hajlamosak) és társadalmi szituációk (például baráti társaság által megkövetelt magatartásmód, közös kocsmázgatás), vagy a hajszolt életmód miatt egyszerűnek tűnő lazítás keresése is szerepet játszhat benne.

Meg kell említeni, hogy éppen a szorongásos, kedvetlen állapottól szenvedők hajlamosak - éppen ezen állapotukból kifolyólag - a pohár után nyúlni, őket emiatt úgynevezett másodlagos ivóknak nevezik. Érdekes és elgondolkodtató, ha kiderül valakiről, hogy szorongás, pánikbetegség, közlekedési nehézségek vagy depressziós panaszok miatt pszichiáternél járt, az emberek sajnos hajlamosak kedvezőtlen véleménnyel lenni róla, pedig ugyanolyan betegségről van szó, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az influenza. Míg ha valakiről köztudott, hogy rendszeresen a pohár fenekére néz, bocsánatos bűnnek tarthatják. Úgy tűnik egyébként, amíg a társadalmi hozzáállásban nem következik be változás, addig az alkoholfogyasztási szokásokban sem fog érvényesülni jelentősebb fordulat.

Mit okozhat a szeszesital mértéktelen élvezete?

Egyszer, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás (szaknyelven alkoholabuzus) leittasodáshoz, súlyosabb esetben heveny alkoholmérgezés tüneteihez vezet. Ennek számtalan vonzata van: azon kívül, hogy szervezetet károsító és légzési, keringési problémákat okoz, gyakorta súlyos balesetek forrásává is válik. Nemcsak az érintett egyénre, hanem környezetére is veszélyforrást jelent az alkoholos állapotban lévő ember, például a közlekedési balesetek tekintetében.

Ha valaki már a rendszeres alkoholfogyasztás következtében hozzászokott az italhoz, akkor annak hiánya esetén megvonási tüneteket észlel magán, illetőleg észlel nála környezete. Ennek súlyos, életveszélyes formája a delirium tremens. Ez erős verejtékezéssel, remegéssel és komoly vérkeringési tünetekkel jellemzett testi tüneteken túl látomások, hallucinációk, zavartság jelentkezésével jár. Mivel nemritkán már eleve leromlott alkoholfogyasztóknál lép fel, halálos kimenetű is lehet.

A rendszeres, nagymértékű ivászat - különösen a rossz minőségű alkohol, "pancsolt" borok fogyasztása - hosszabb távon szellemi leépüléshez, hanyatló intellektuális állapothoz, emlékezetkieséshez, elbutuláshoz vezet. Ez szintén nagy megterhelés a családra, környezetre.

Látható, hogy az alkoholizálás okozta pszichiátriai tünetek jelentkezhetnek alkoholhatás alatt, és felbukkanhatnak akkor is, amikor egy elhúzódóbb, jelentős mennyiségű italfogyasztást absztinencia, alkoholmentesség követ. Ilyen például a józan periódusban jelentkező alkoholos hallucináció: főként hangokat hall az illető, de gyötörhetik látomások is, aminek valódiságáról meg van győződve, ezekkel a hangokkal beszélget, a vélt hallottaknak megfelelően cselekszik, ami szintúgy nagyon veszélyes lehet.

Mivel a mértékletestől eltávolodott italozást szexuális problémák fellépése is követni szokta, innen csupán egy újabb lépés az alkoholfüggő személyek - főleg férfiak - állandó féltékenységi mániája. Az ezzel járó állandó zaklatás, durvaság, agresszív magatartás megmételyezi a partnerkapcsolatot. Ez bizony nagyon gyakori probléma. Most tehát csupán a pszichiátriai és társadalmi-szociológiai vetületű kérdésekre tértünk ki. Ezen sok aggasztó jelenségen kívül pedig még nem is szóltunk a kísérő testi elváltozásokról, amik a legkevésbé sem hanyagolhatók el!

Az alkoholdepenciának, alkoholfüggőségnek és következményeinek kidolgozott terápiás stratégiája van. Ha viszont az alkoholfüggőségben élőből bármilyen okból hiányzik a késztetés az italozás befejezésére, sikeres gyógykezelésre nem lehet számítani.

| alkoholizmus
2007-12-13 10:44:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop