Ha a egy nő túl sokat iszik

Függő mindig csak a másik lehet - gondolják minden esetben. Egy pohárka bor vagy egy kis sör a munka végeztével, aztán még egy - mi van ebben?

alkohol, rászokás, addictio, hozzászokás, alkoholizmus | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A nők és az alkohol - egy szőnyeg alá söpört probléma. Pedig egyre több az alkoholista nő. Azok a nők, akik nem tudnak nemet mondani az alkoholra, sokkal inkább igazolási kényszer alatt állnak, mint a férfiak. Míg egy férfinál a 3-4 pohár esténként egyáltalán nem probléma, a nőket igencsak furcsa szemmel nézik, ha második pohárral is rendelnek.

Sok nő azért engedélyez magának egy pohárkával, mert az lazábbá teszi, oldja a gátlásokat. Hirtelen olyan egyszerűvé válik megszólítani a kiszemelt férfit, és a szex sem tabutéma többé. Egykét pohár bor után sokkal könnyebb megmondani, mit is akar az ember valójában.

BOCSÁNATOS BÛN?

Az alkoholt gyakran kis kiruccanásként kezelik. Azonban a lökés, melyet az alkohol okoz, egyre rövidebb ideig tart, és egyre nagyobb mennyiség szükséges ahhoz, hogy ez a nagyszerű érzés bekövetkezzen. Kortyról kortyra vezet az út a függőséghez. Elsősorban a törött önértékelési érzéssel és öntudattal rendelkezők válnak könnyen alkohol függővé. Természetesen nem mindenki veszélyeztetett, aki egy kis alkohollal dobja fel hangulatát.

Az alkohol mint lelki vigasz és bátorságcsináló, valamint a függővé válás veszélye közötti határ tehát eléggé elmosódott. Nem kevés azon nők száma, akik néha napján engedélyeznek maguknak pár kortyot, és egyáltalán nem veszik észre, hogy már a függőséghez vezető úton vannak. Az alkohol emeli a pozitív érzéseket, még nincs reggelente remegés, a bűntudat minden egyes pohárnál, a titkolódzás, az üvegek dugdosása...

FIGYELMEZTETŐ JELEK

A növekvő alkoholfogyasztás egy csomó veszélyt rejt magában. Aki túl gyakran és túl mélyen néz a pohár fenekére, elveszti realitásérzékét, gyakran túlbecsüli önmagát. Ez különösen autóvezetéskor rosszul sülhet el. Már 0,3 ezrelék alkohol - ez két pohár sör vagy bor - drámaian csökkenti a reakcióképességet. És mi van akkor, ha az ember ivási szokásait már nem tudja irányítani? Amikor a gondolatok már csak egy dolog körül forognak és minden más teljességgel jelentéktelen?

CSALÓKA SEGÍTSÉG

A túl sok alkohol megmérgezi a szervezetet, a lelket és a szellemet. Nem ritkán oka a munkahely elvesztésének, mivel a növekvő alkoholfogyasztás miatt az illető nem tud összpontosítani, figyelmetlenné válik. És ez hosszú távon magányosságra kárhoztat. A legtöbben mindenüket elvesztik azáltal, hogy alkoholistává váltak. Az alkohol nem tesz különbséget szegény és gazdag, férfi és nő, tanult vagy képzetlen között. Egy biztos: az alkohol felold, stimulál, átmenetileg segít a problémák legyőzésében. De aztán maga válik a legnagyobb problémává.

A SZENVEDÉLY LEKÜZDÉSE
 • Akupunktúrával a szenvedély ellen: Bár az akupunktúra segítségével az alkoholról való leszokást célozzák meg, mégsem megy ez sem egy nagy adag akarat nélkül. A függőség mértékétől függően heti 23 alkalommal kell kezelést végezni, ha tartós eredményt akarnak elérni.
 • Méregtelenítés: Többnyire kórházakban végzik, mivel a szervezet gyakran elvonási tünetekkel reagál, például verejtékezéssel, szívpanaszokkal, magas vérnyomással, nyugtalansággal, izomremegéssel, gyomorfájással, émelygéssel, hányással, hasmenéssel, hallucinációval, szorongással. A méregtelenítés után a páciens már eredményesen gyógyítható.
 • Beszélgetésterápia: A páciensnek megvan a lehetősége arra, hogy megszokott családi környezetében maradjon a kezelés alatt. Sajnos a hosszú idő óta alkoholfüggő betegeknek ez a terápiaforma nem túl eredményes.
 • Terápia gyógyszerrel kombinálva: Gyorsabb, mint a gyógyszer nélküli hosszú távú terápia. A páciens hamarabb vissza tud illeszkedni megszokott életébe.
 • Kórházi kezelés: Általában pszichiátriai klinikákon történik. Fontos: mind az ambuláns, mind pedig a kórházi alkohoelvonó kúrát pszichoterápiás kezelésnek kell kísérnie.
BŐRÜNK ÉS AZ ALKOHOL

Aki csak időnként engedélyez magának egyegy pohár bort vagy sört, annak nem szükséges külön ápolnia bőrét. De aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az ne csak a bőr idő előtti öregedésével számoljon, hanem a szem alatti ödémával is; a jég, a hideg kanál, a kamillateás borogatás vagy más szerek egyszerűen tehetetlenek. Nagyobb alkoholfogyasztásnál megjelennek a kis piros erecskék is, főleg az arcon és az orron. Nincs olyan kozmetikum sem, amely ezeket eltüntetné. De az alkohol még ennél is többet tud: a bőr hamarabb elernyed, a pórusok kitágulnak, bőrgyulladás lép fel. Ha nem akar teljesen absztinensen élni, gondoskodjon arról, hogy mája kifogástalanul működjön és a bőrméreg alkohol minél gyorsabban kiürüljön a szervezetből. Igyon sok ásványvizet, ami segít a májnak ebben a munkában. Szedjen mindennap ásványianyagkészítményeket (elsősorban a magnézium fontos). Ügyeljen arra is, hogy tele legyen a gyomra, amikor alkoholt iszik.

TABU A TERHESSÉG ALATT!

Az alkohol áthatol a placentán, a méhlepényen is. Így belekerül a gyermek vérkeringésébe. Az újszülötteknél az alkohol a legfőbb oka a fejlődési rendellenességeknek és fejlődési zavaroknak. Ezért tanácsolják a terhes nőknek, hogy a kilenc hónap alatt mondjanak le az alkoholról. Ijesztő adat: alkoholista anyák gyermekeinek körülbelül 17 százaléka hal meg még a méhben vagy nem sokkal a születés után.

GYÓGYSZER ÉS ALKOHOL NEM FÉR ÖSSZE

Csak óvatosan, ha fogamzásgátló tablettát szed és szívesen megiszik 12 pohár bort. Mint minden más ösztrogéntartalmú gyógyszernél, a véralkoholszint hosszabb ideig marad magas. De más gyógyszernél is érdemes alaposan tanulmányozni a használati utasítást, ha nem akar lemondani a pohár borról vagy sörről. Elsősorban az altatók és bizonyos antidepresszáns tabletták hatása változik meg az alkohol hatására. Súlyos tudatzavartól tudatvesztésig bármi előfordulhat, a legsúlyosabb esetben halállal is végződhet.

 • MIÉRT NYÚLNAK A NŐK ALKOHOLHOZ?
 • Problémák a kapcsolatban - A szerelem kihűlt, a gyengédség már a múlté. Az alkohol hoz egy kis melegséget és a felejtést is megkönnyíti.
 • Kisebbségi érzés - Mennyit érek? Mire vagyok alkalmas? Pár korty után, hacsak rövid időre is, de rózsásabbnak tűnik a világ.
 • Veszteségtől való félelem - Ha már mindent megpróbált, hogy őt megtartsa, de minden kísérlet kudarcba fulladt. Ilyenkor az alkohol nyújt némi vigaszt.
 • Gátlások - Nem mer megnyilatkozni. Szeretne egyszer a középpontban állni. Az alkohol oldja a gátlásokat, bátorít. Ám csak amíg tart a hatása.
 • Komplexusok - Amerre néz, mindenhol csinos nők. Ebben a helyzetben ez tűnik az egyetlen segítségnek.
 • Unalom - Nem tud mit kezdeni magával és az idejével. Vagy aranyketrecben él, vagy elvesztette állását. Az unatkozásnak sok oka van. Sok nő számára az alkohol jelenti a menekülést a szürke hétköznapokból.
 • Frusztráció - Amikor már semmi nem sikerül az életben, nem lát kiutat a krízisből.
 • Gyász - Elvesztette a szeretett embert, és ezt a veszteséget nem tudja feldolgozni. Az alkohol segít a felejtésben.
 • Egzisztenciális félelmek - Állás elvesztése, adósságok, nem lát kiutat. Legalább amíg az alkohol hatása tart, elmenekülhet a valóság elől.
 • Depresszió - Az alkoholfüggőség egyik gyakori kiváltó oka a depresszió. Az alkohol segít a mélyből kimászni.
 • Menekülés az erőszaktól - Gyakran nincs ereje ahhoz, hogy társát elhagyja, akkor sem, ha a kapcsolatra az erőszak nyomja rá bélyegét. Az alkohol ugyan nem javít a helyzeten, de ideigóráig segít elfojtani.
 • Bűnösség érzése - Joggal vagy anélkül, az alkohol segít felejteni a bűnösség érzését.
AZ ALKOHOL JÓTÉKONY HATÁSA

Néhány orvos mértékkel vörösbort javasol. Bebizonyított tény, hogy az absztinensek nem élnek automatikusan egészségesebben és hosszabb ideig, mint az, aki rendszeresen, mértékkel egykét pohár bort iszik. Ellenkezőleg: az abszolút antialkoholistáknál a halálozási esély 21 százalékkal magasabb. Egy kevés alkohol a vérben a HDL ("jó" koleszterin, ami védi az artériákat a zsírlerakódástól) szintjét emeli. Ez megelőzheti az artériák elmeszesedését és a szívbetegségeket. Ezenkívül a vér hígabb lesz, mivel a vérlemezkék és a véralvadási tényezők képződését az alkohol csökkenti. Esténként egy pohár bor segít, hogy az inzulint jobban használja a szervezet, vagyis kisebb az esély cukorbetegségre. Az alkoholnak ösztönző hatása van az emésztésre is. A vörösbor véd a szuvasodástól, jó szer a hasmenés ellen, mivel megöli a baktériumokat. Napi negyed liter bor megelőzi a vesekőképződést. A bostoni Harvard Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vesekő képződés esélye borfogyasztással 40 százalékkal, sörivással 20 százalékkal csökken.

ALKOHOLTESZT

Hajlamose az alkoholizmusra? Rendszeresen iszik alkoholtartalmú italokat? Válaszoljon őszintén a kérdésekre!

1. Szenvede emlékezetkiesésben nagy ivászatok után?

2. Titokban iszik?

3. Gyakran gondol az alkoholra?

4. Gyorsan megissza az első poharakat?

5. Vane bűntudata az ivás miatt?

6. Kerülie beszélgetés közben az alkoholra tett célzásokat?

7. Az első poharak után ellenállhatatlan vágyat érez a további ivásra?

8. Különösen agresszíven viselkedik környezetével szemben?

9. Hajlamos arra, hogy az ivás miatt gyötrődjön és bűntudata legyen?

10. Szüksége van ürügyre az iváshoz?

11. Megkísérli időnként, hogy egyáltalán ne igyon?

12. Kipróbálte valamilyen rendszert, például nem iszik bizonyos időpontok előtt?

13. Gyakran váltogatja a munkahelyeit?

14. Elhanyagolja a táplálkozást?

15. Munkáját, életstílusát általában az alkoholhoz igazítja?

16. Elvesztette érdeklődését az alkoholon kívül más dolgok iránt?

17. Történtek változások a családi életében?

18. Hajlamos arra, hogy alkoholtartalékot biztosítson magának?

19. Került már kórházba az alkohol miatt?

20. Iszik rendszeresen reggel?

21. Iszik alkalmanként olyan alkoholtartalmú terméket, mint például a hajszesz vagy a spiritusz?

22. Észrevesz magán erkölcsi leépülést?

23. Csökkent a gondolkodási képessége?

24. Iszik olyan emberekkel, akik messze az ön szintje alatt vannak?

25. Észreveszie magán időnként reggelente, hogy remeg?

26. Kényszer lett az ön számára az ivás?

27. Volt már delíriumos állapotban? Ha a kérdésekre teljesen őszintén 5-nél többször válaszolt igennel, nagy valószínűséggel problémája van az alkohollal.

JÓ TUDNI!

Ha egy azonos súlyú férfi és nő azonos mennyiségű alkoholt fogyaszt, a nő alkoholszintje magasabb, mint a férfié. Hogy miért? A nőknek több a zsírszövete, mint a férfiaknak, viszont kevesebb a vére. Az alkohol pedig a vérben oszlik el. A nőknél kritikus mennyiség napi körülbelül 20 gramm tiszta alkohol. Napi két és fél dl. borral hosszú távon agyi és szervi károsodás kockázata áll fenn.

MENNYI KALÓRIA VAN BENNE?
 • 1 pohár sör - körülbelül 90 kcal
 • 1 pohár bor - körülbelül 155 kcal
 • 1 pohár pezsgő - körülbelül 170 kcal
AZ ALKOHOLFÜGGŐSÉG NÉGY SZAKASZA

1. Kezdeti szakasz: azért iszik, hogy oldódjanak gátlásai.

2. Az első filmszakadás a bevezető szakaszban van, amikor titokban iszik.

3. Érdeklődés elvesztése, családi és munkahelyi problémák, az önkontroll csökkenése.

4. A krónikus szakaszban szervezeti károsodások lépnek fel, a részegségi állapot több napig is tarthat.

| alkohol, rászokás, addictio, hozzászokás, alkoholizmus
2002-07-25 12:17:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop