Iszákos rezgőkór

Nem indult el a busz amíg ki nem jött a mentő. Az emberek bosszankodtak. A koszos, szagló, szakadt ruhás, szakállas férfi szájából lassan szivárgott a nyál a busz padlójára. Leborulhatott a székről a nagy kanyarban... Az egymásba pakolt nylonzacskóból kikandikált valami ruhanemű, penészes kenyérvég, üres üvegek. Részeg! ­ mondogatták a csúszásban lévő emberek. Részeg ­ gondoltam, ezt kibírni másképp nem lehet . Ezt a világot, és árnyékká vált önmagát.

delirium tremens, iszákos rezgőkór, alkohol, alkoholfogyasztás, alkoholizmus, Hallucináció | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Békési, B.
A delirium tremens ­ idült alkoholistáknál fellépő, reszketéssel, érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalom ­ első leírását Hippokratész adta. Azóta nagyon sokat megtudtunk már a régi magyar nevén iszákos rezgőkórként emlegetett betegség kialakulásának okairól és tüneteiről...

A delirium tremens kifejezés sokak számára ismerősen cseng ­ azt azonban mégis kevesen tudják pontosan, milyen tünetcsoport megjelölésére szolgál. Régi magyar elnevezése, az "iszákos rezgőkór" jóval kifejezőbb. A betegség ugyanis a mértéktelen italozással függ össze: kiváltó oka a sokéves alkoholizálás utáni részleges vagy teljes alkoholmegvonás. Számos tüneteinek egyike az egész testre kiterjedő, nem szűnő reszketés, amely a beteget már mindennapi tevékenységei elvégzésében is korlátozza. Nem tud enni, öltözködni, de még egy poharat megtölteni sem. E tünet azonban sajnos csak egy a sok közül...

A delirium tremensben szenvedő beteget hallucinációk gyötrik: a képzeletében megjelenő, többnyire visszataszító, ijesztő élőlények számára nemcsak láthatók, hanem hallhatók és érezhetők is. Emellett nagyfokú tájékozatlanság jellemzi: nem ismeri föl környezetét, ismerőseit, nem tudja azt sem, hol van, nappal van-e vagy éjszaka.

A körülötte zajló eseményeknek ­ tudatzavara folytán - csupán a töredékét érti meg, azokban részt venni nem képes. Állandó késztetést érez a tevékenykedésre: képtelen ülve maradni, jön-megy, nyugtalan. Olykor kórházi ágyában ülve valósághűen eljátssza az általa hallucinált szituációt: főz, mosogat, fúr-farag. Szélsőséges, a külvilág eseményeitől független érzelmei ­ szorongás, felhangolt kedélyállapot ­ kívülről nem befolyásolhatók.

A delirium tremensben szenvedő betegről patakokban folyik a víz, pulzusa szapora, vérnyomása megemelkedik. A páciens tartós alvásképtelensége miatt a betegség akár halálos kimenetelű is lehet!

Delirium tremens, azaz a jellegzetes reszketés, hallucinációk és a tájékozatlanság mellett a fentiekben felsorolt tünetek közül kettő előfordulása esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Három-négy delíriumot ugyanis túl lehet élni ­ de az ötödik végzetes lehet...

| delirium tremens, iszákos rezgőkór, alkohol, alkoholfogyasztás, alkoholizmus, hallucináció
2002-08-02 16:07:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop