A társasági italozókra is veszélyes a túlzott alkoholfogyasztás

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az ún. szociális ivóknál az agykárosodásnak ugyanaz a típusa figyelhető meg, mint azoknál, akiket alkoholizmusok miatt intézményben kezelnek. A károsodás elég nagy mértékű ahhoz, hogy az ember napi tevékenységének ellátását is befolyásolja.

alkohol, alkoholizmus, szociális ivó | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Ha valaki havonta 100 italnál többet iszik, nagyon valószínű, hogy a agyi MR-vizsgálat egyértelmű károsodást lehetne találni, ami más tesztekkel is kimutatható.

A tanulmányt a Vanderbilt University és a San Francisco-i University of California kutatói végezték. Egyik megállapításuk az, hogy a szociálisan még működőképes nagyivók gyakran nem tudják, hogy a ivási szintjük kezelést igénylő problémát jelent.

A kutatók a „nagyivó” kategóriába sorolták azokat, akik havonta – férfiak esetében – 100, nőknél pedig 80 italnál többet fogyasztottak 3 éven keresztül.

Egy italnak számít egy adag égetett szeszesital (vodka, whisky, konyak), egy pohár bor vagy egy üveg (doboz) sör.

A kutatók 46 nagyivó és 52 alkalmi ivó adatait vizsgálták meg és hasonlították össze. MR-felvételeket készítettek az agy fizikai szerkezetének megvizsgálására, majd megmértek néhány, az egészséges agyra jellemző vegyi anyagot is.

Az önként jelentkező vizsgálati alanyoknak kognitív teszteket is el kellett végezniük a szóbeli intelligenciára, a kiegyensúlyozottságra, az adatok feldolgozásának sebességére, a memóriára, a térbeli érzékelésre valamint a kivitelezésre vonatkozóan.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált nagyivók jelentős károsodást szenvedtek a memória, a feldolgozás sebessége, a figyelem, a kivitelező funkciók és a kiegyensúlyozottság területén.

Az agyban levő vegyi anyagok mérésénél kiderült, hogy a károsodás mértéke megegyezik azokéval, akiket kórházban vagy alkoholbetegek számára fenntartott intézményekben kezelnek.

A kutatók egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az agykárosodás kimutatható azoknál a nagyivóknál is, akiket nem kezelnek, és viszonylag jól mozognak társadalmi környezetükben. Az ilyen emberek gyakran nincsenek tisztában agykárosodásuk mértékével.

A kutatók a mértékletes ivást javasolják, mivel a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása úgy károsítja az agyat, hogy nem egykönnyen lehet észrevenni.

A mértékletes ivást a tanulmány kutatói szerint fiatalabb férfiak esetén napi két ital, nők és idősebb férfiak esetén pedig napi egy ital elfogyasztása jelenti.

Medical News Today
| alkohol, alkoholizmus, szociális ivó
2005-05-24 00:05:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop