A demencia és az alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia kialakulásában - állapította meg a statisztikai elemzést végző szervezet (THEN, Translational Health Economics Network), mely a The Lancet Public Health orvosi szaklapban jelent meg.

demencia, alkohol, alkoholizmus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók több mint egymillió demens franciaországi felnőtt kórházi adatait elemezték.

A résztvevők között nagyjából 57 ezer embernél korai, azaz 65 éves kor előtt kialakult demenciát diagnosztizáltak 2008 és 2013 között, többségük (57 százalék) krónikus alkoholista volt. A demencia minden típusának háromszorosára nőtt a kockázata a túlzott alkoholfogyasztással. Az alkoholizmus átlagosan több mint 20 évvel rövidíti meg az életet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) krónikus alkoholizmusként a felnőtt férfiaknál átlagosan napi 60 gramm, a nőknél 40 gramm tiszta alkohol fogyasztását határozza meg, utóbbi nagyjából négy deciliter bornak felel meg.

Az alkohol okozta agykárosodás és a demencia, valamint az ezzel együtt járó idő előtti halálozás megelőzhető.

A korai elbutulás esetében jelentős nemi különbségek mutatkoztak: bár a demens páciensek többsége nő volt, a korai elbutulásban szenvedők között majdnem kétharmad (64,9 százalék) volt a férfiak aránya.

Az alkoholizmus ráadásul összefügg a demencia többi kockázati tényezőjével, a dohányzással, a magas vérnyomással, a diabétesszel, az alacsony iskolai végzettséggel, a depresszióval és a hallásromlással. Ez arra utal, hogy az alkohol sokféleképpen fokozhatja a demencia kockázatát.

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmány csak a kórházi kezeléssel járó, tehát a legsúlyosabb alkoholistákat vizsgálta, így a krónikus alkoholizmus és a demencia közötti összefüggés a feltártnál is erősebb.

| demencia, alkohol, alkoholizmus
2018-02-23 00:15:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop