Az alkoholfogyasztás nem közismert veszélyei

Ha olyan programon veszünk részt, ahol alkoholt is kínálnak, nem elég, ha csak a kocsikulcsot adjuk át másnak, és nem veszünk be gyógyszert. A mulatság könnyen végződhet a sürgősségi osztályon, ha az italozás más dolgokkal együtt történik.

alkohol, gyógyszer, drog | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– Sport és alkohol. Sajnos, sokan söröznek a strandröplabda-mérkőzésen, vagy rumos teát, forralt bort isznak síelés közben. Nem jó párosítás, éppen elég veszélyt rejt a sport és az alkohol külön-külön is. Az alkoholtól lelassul a reakcióidő, a mozgáskészség, és romlik az ítélőképesség.

– Alkohol és szex. Ez a kettő együtt egyidős az emberiséggel, de súlyos következményei lehetnek, Kevésbé valószínű a gumi óvszer használata, és nagyobb a terhesség és a nemibetegségek veszélye,. Sőt, annak is, hogy olyasvalakivel kerülünk egy ágyba, akivel különben eszünkbe sem jutna.

– Figyeljünk arra, mit iszunk. Gyakran nem az a gond, mit teszünk mi, hanem az, mit tesznek velünk mások. Az ún. randidrogokról van szó, amelyeket – mivel sem színük, sem szaguk, sem ízük nincs – észrevétlenül keverhetnek az italunkba. Erre fokozottan figyeljünk oda. A drogok lassítják a pszichomotoros teljesítményt, izomelernyedést okoznak, csökkentik a vérnyomást, álmosság és/vagy amnézia lehet a következmény.

– Számítógép és alkohol. Néhány pohár ital a számítógép mellett nagy bajhoz is vezethet, ha engedünk a csábításnak, mint például az internetes vásárlás vagy a szerencsejáték.

– Alkohol és a vény nélkül kapható gyógyszerek. Sokan gondolják azt, hogy csak a receptre felírt gyógyszerekre nem szabad inni. Ez nem igaz, a legtöbb vény nélkül kapható gyógyszer vagy alkoholt tartalmaz, vagy nyugtató hatású, amelyet az alkohol tovább fokozhat. Különösen vigyázni kell az allergia elleni gyógyszerekkel.

– Alkohol és a krónikus betegségek. Mindenki, aki krónikus betegségben szenved, fokozott veszélynek van kitéve, ha alkoholt is fogyaszt. A cukorbetegeknek tudniuk kell, hogy az alkoholos italok cukrot tartalmaznak. Kockázatos lehet az ivás a nyombélfekélyes betegek számára is, gyomorvérzés lehet a vége.

– Energiaitalok. A magas koffeintartalmú energiaitalok nem segítenek kijózanodni, sőt a koffeintől az ittas ember csak agresszívabb lesz, ami nem szép látvány. Az egyetlen, ami ilyenkor segít, a tiszta víz.

– Italozás a csónakban vagy a hajón. Kutatások kimutatták, hogy a vízi balesetek száma 30 százalékkal megnő, ha alkoholt is fogyasztunk a vízen.

– Az alkohol és a marihuána. A kettő kombinációja hátrányosan hat az ítélőképességre és a mozgásra, valamint fokozottan nyugtató hatású.

– Alkohol… és szinte minden más. Az alkoholfogyasztás már önmagában is rizikófaktor, de más tevékenységekkel együtt életveszélyes is lehet, ilyen például a kerékpározás. Nem tesz jót az italozás a tanulmányi eredménynek sem, végül, ha nagy a hőség, gondoljunk arra, hogy az alkohol gátolja a szervezet hőszabályzó képességét is.

| alkohol, gyógyszer, drog
2006-08-01 14:03:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop