Hirdetés

Ki lesz alkoholista?

Amerikai kutatók szerint megjósolható, kiből lesz később alkoholista, annak alapján, hogy fiatal korában hogyan reagál az alkoholra.

alkoholizmus, alkohol |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: sxc.hu

A chicagói egyetem kutatócsoportja 200 önkéntest vizsgált (életkoruk 21-35 év), akiket egy kezdeti laborteszt alapján két csoportra osztottak, a mérsékelten és a keményen italozókra.

A nagyivók érzékenyebbeknek bizonyultak az alkohol jutalmazó és élénkítő hatására, míg a mérsékelt ivók inkább lenyugodtak, vontatottabbak lettek tőle.

Mindkét csoportban hasonló volt a véralkohol-koncentráció görbéje, ám az alkohol hatása lényegesen eltért. Ha egy 70 kilós mérsékelt ivónak és egy 70 kilós nagyivónak pontosan azonos mennyiségű alkoholt adnak, agyuk eltérő módon reagál, innen erednek eltérő élményeik és hangulati jelentéseik is.

Kétéves követési idő után a nagyivók közül voltak, akik csökkentették az italozás mértékét, voltak, akik továbbra is sűrűn italoztak, míg a harmadik csoport nagymennyiségű alkoholt fogyasztott igen gyakran.

A harmadik csoportba tartozók nemcsak gyakrabban és többet ittak, de több alkohollal kapcsolatos problémájuk is jelentkezett, alkoholbetegek, alkoholfüggők lettek.

A kutatók megállapították, hogy az alkoholisták a kezdeti vizsgálatkor azok voltak, akik az alkoholnak a pozitív, ösztönző hatását tapasztalták, ennek alapján azt állítják, hogy lehetséges előre meghatározni valakinek az ivási szokásait.

alkoholizmus, alkohol

2022-09-06 10:41:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop