Hirdetés

Másnap is jól vagyok! - Tippek másnaposság ellen

Haitin a voodoo-kultusz követői tizenhárom fekete fejű tűt szúrnak annak a palacknak a dugójába, melynek tartalmát a macskajajért felelősnek vélik. Vajon segít? Valószínűleg legfeljebb csak akkor, ha nagyon határozottan hisznek benne… Ehelyett mi inkább olyan módszereket, szereket ajánlunk Olvasóink figyelmébe, amelyek hatása élettanilag is megmagyarázható...

alkohol, másnaposság, gyógyír |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):16-17   Celsus Kft. | Bárdos, E.

A legfontosabb teendő, ha tudjuk, hogy a macskajaj utolérhet bennünket, igyekezzünk előre védekezni ellene, ne várjuk meg, amíg a „cicus” teljesen kimereszti karmait!

Egy decit óránként

Szervezetünk óránként csupán 10 g alkoholt képes feldolgozni, ami egy deci bornak felel meg!

Ipanem

Italtipp: fél limettet - zöldcitromot - daraboljunk fel, nyomkodjuk szét, adjunk hozzá két teáskanál barna cukrot és jégkását, majd grépfrúttal öntsük fel, szívószállal keverjük meg, majd lassan kortyolgatva fogyasszuk el!


Négy aranyszabály

Már az ünneplés során riasszuk el a másnaposságot! Jó, jó, de hogyan?

Ehhez tudnunk kell, hogy minél tovább időzik az alkohol a gyomorban, annál inkább le is bomlik ott, és így kevesebb kerül a vérbe. Ezért a „dáridó” előtt nyugodtan együnk valami nehezebb ételt, akár olyat is, amit egyébként nem szoktunk. Ha azonban figyelünk az egészségünkre - s miért ne tennénk ezt?! - ajánlottak a zsírban gazdag halak, mint a lazac és a makréla.

Nagyon lényeges az is, hogy lassan iddogáljunk! Ami éppen a poharunkban van, azt élvezzük lassan, kortyonként fogyasztva! Ezzel többre megyünk, mint ha egymás után ürítenénk a poharakat. Így a májunknak is több időt adunk az alkohol lebontásához.

Fontos, hogy időnként igyunk egy-egy pohár vizet is! Az alkohol vízhajtó hatású. A gyakori WC-re járással ásványi anyagokat is veszítünk. Az ásványvíz mindkettőt pótolja, tehát az ásványi anyagokat és a folyadékot is, így előzi meg a macskajajt.

Tipp: az érzékeny gyomrúak a hidrogén-karbonátban gazdag ásványvizet részesítsék előnyben, mert az megköti a bor savait!

Végül pedig lefekvés előtt igyunk meg legalább egy nagy pohár ásványvizet, és ezzel egy időben vegyünk be aszpirint, magnéziumot és 30 gramm fruktózt! Ajánlatos még három csésze Aktivit (zöld-, vörös és ginszengtea keveréke!) elfogyasztása is!

Poharas segítség

Sajnos előfordulhat az is, hogy estefelé már elég „elszálltak” és mámorosak vagyunk ahhoz, hogy az óvintézkedésekről gondoskodjunk. Így aztán másnap reggel nem ússzuk meg azt a bizonyos szenvedésekkel teli időszakot… (Legalábbis addig, amíg el nem készítjük az itt javasolt, másnaposság elleni speciális italt, avagy ki nem próbáljuk a felsorolt „macska-gyilkolókat”.) Súlyosabb esetekben természetesen két vagy több receptet is kombinálhatunk!

Amikor szédülős fejjel ébredünk, próbáljuk ki a következő speciális mixet, ami a leghatékonyabb másnaposságűzőket elegyíti: 200 ml frissen préselt narancsléhez adjunk egy evőkanál fruktózt, egy csipet sót, C-vitamint, és fél teáskanál magnéziumot! A fruktóz - vagyis gyümölcscukor, nem keverendő össze a szőlőcukorral! - serkenti a máj működését, a C-vitamin stabilizálja az agyműködést, a magnéziummal pedig az izomgyengeséget okozó magnéziumveszteségünket kompenzáljuk.

Amit gyűlöl a macska…

Savanyú és sós: aki sok alkoholt iszik, az ásványi anyagokat veszít. Emiatt gyakran magától, ösztönösen is érzi, hogy enne valami savanyút vagy sósat, például uborkát. A leves is segíthet - különösen akkor jótékony hatású, ha erősen fűszerezett. Az amerikaiak a macskajaj ellen szívesen mixelnek egy „prériosztrigát”, ami a következőkből áll: egy nyers tojássárgája, ketchuppel, Worcester-szósszal és borssal összekeverve.

C-vitamin és fruktóz: kivi, citrom, grépfrút vagy narancslé, mindegyik sok C-vitamint tartalmaz. Egy végigmulatott éjszaka után éppen erre a vitaminra van szükségünk, hogy szervezetünk és elsősorban agyunk jobban megbirkózhasson az alkoholterheléssel. Ha rosszul vagyunk, nyugodtan igyunk akár több pohár ásványvizet is egy-egy késhegynyi aszkorbin-savval. A gyümölcsnek nemcsak az az előnye, hogy a vitaminok hatékonyságát elősegítő másodlagos növényi anyagokat is tartalmaz, hanem fruktóz is található benne, ami pedig gyorsítja a fejfájást okozó anyagok lebontását!

Víz: igyunk vizet, méghozzá bőségesen! Az alkohol kiszárítja a szervezetet, ebből ered a jól ismert „utószomj”. Minél jobban átöblítjük szervezetünket, annál gyorsabban pótoljuk az elveszített folyadékot, s annál könnyebben szabadulunk meg a méreganyagoktól.

Oxigén: bármennyire is úgy érezzük, hogy nem vagyunk erre képesek, legalább fél órára menjünk ki a friss levegőre! Agyunk így jobb oxigénellátásban részesül, és gyorsabban kipiheni magát.

Specialitás!

Leghatékonyabb másnaposságűző: 2 dl frissen préselt narancsléhez adjunk egy evőkanál fruktózt, egy csipet sót, C-vitamint és fél teáskanál magnéziumot, majd alaposan keverjük el, és kortyonként igyuk meg!

B. E.
alkohol, másnaposság, gyógyír

2006-11-25 07:34:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop