Mi a másnaposság oka?

Egy nagyobb ivászat után már azzal is sok gond lehet, hogy előző éjjel nem volt tiszta a fejünk, és az ítélőképességünk, a történet azonban gyakran a másnapossággal folytatódik reggel.

másnaposság, acetaldehid | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

Bár a másnaposság egyidős azzal, amikor az ember az első datolyapálmából készült borból túl sokat ivott, a tudomány még nincs teljesen tisztában azzal, hogyan is játszódik le pontosan a folyamat.

Van azonban néhány vizsgálat, amely a macskajajjal és gyógyításának legjobb módjaival foglalkozik, de amit a tudomány a másnaposságról feltételez, az elég ahhoz, hogy az idén kihagyjuk a hatalmas ivászatokat. A baj akkor kezdődik, amikor kezd leesni a vér alkoholszintje.

Egyes szakértők szerint a másnaposság afféle mini-elvonás. Mivel az alkohol nyugtató hatású, a szervezet különféle neurokémiai anyagokat bocsát ki az agy serkentésére. Ezek az anyagok szapora pulzust, émelygést, remegést, valamint hang- és fényérzékenységet váltanak ki, ugyanazokat a tüneteket, amelyeket az alkoholisták tapasztalnak, amikor abbahagyják az ivást. A legrosszabb tünetek akkor jelentkeznek, ha az alkoholszint a nullára esik vissza – ez a másnaposság.

– Az, hogy ez milyen gyorsan következik be, függ az illető májától, mert az dolgozza fel az elfogyasztott alkohol döntő részét. És a máj óránként csak bizonyos mennyiségű alkoholt képes lebontani, ráadásul ennek üteme egyénenként más és más.

A májban először egy mérgező anyag, az acetaldehid képződik, ez bomlik tovább ártalmatlan acetáttá. Az acetaldehid nagy dózisban émelygést, hányást, verítékezést és más, a másnapossághoz hasonló tüneteket okoz. Amikor az embernek a véralkohol-szintje nullára leesik, bár ugyan nincs már a szervezetében acetaldehid, a mérgező anyag utóhatásai másnap is érezhetők.

Sok italban, különösen a sötét színűekben találhatók bizonyos adalék- és színezőanyagok, az ezekben levő metanolt formaldehiddé bontja le a máj.

Az alkohol vízhajtó, tehát kiszárít, ez magyarázza az olyan tüneteket, mint a fejfájás és a szájszárazság. Az alkohol felborítja a bioritmust is, annak ellenére, hogy nyugtató hatású, megzavarja az alvást. A kialvatlanság is összetevője a másnaposok nyomorúságos érzésének.

Van, aki már két pohártól másnapos lesz, ettől általában a mérsékelt ivók, és főleg a nők szenvednek. Az italozást azonban nemcsak a szervezetünk sínyli meg, de hozzájárul az autóbalesetek, és a családon belüli vagy a fegyveres erőszak számának növekedéséhez is. Az ivászat egészségre ártalmas velejárói az akut hasnyálmirigy-gyulladás vagy a szívritmus-zavarok.

A jelenlegi ajánlások szerint nők számára egy, férfiak számára napi két ital az elfogadható mennyiség. Ha valaki képtelen lemondani arról a plusz pohárról, megvan a módja, hogy a reggelt kicsit elfogadhatóbbá tegye.

Először is, aki iszik, ne vezessen. Ajánlatos az italozás közben egy-egy pohár vizet elfogyasztani, segít a kiszáradás ellen. Érdemes ivás előtt és közben is enni, ez is lassítja az alkohol felszívódását. Kerüljük a italok keverését.

Nem érdemes pénzt kiadni a manapság divatos macskajaj-elleni szerekre, nem áll mögöttük tudományos kutatás. A legjobb az alvás. Ha fáj a fejünk, az aszpirin vagy ibuprofen segít. A kávé is vízhajtó, és bár jó a fejfájásra, sok vizet igyunk mellé. Segíthet enyhíteni a tüneteket az evés is, a legjobb a pirítós vagy a banán.

De ami a legfontosabb, ne dőljünk be a „kutyaharapást szőrével” népi bölcsességének. Rövidtávon becsaphat, de veszélyes útra, az alkoholfüggésére terelhet. Inni csak okosan, vagy sehogy sem érdemes.

Newsweek
| másnaposság, acetaldehid
2018-12-28 18:49:54
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop