Hirdetés

Részegség, drog, gyógyszerek

A tizenévesek közül, akik látják a szüleiket részegen, többen rúgnak be, mint azok, akik soha sem látták pityókásan a szüleiket.

alkoholizmus, gyermek, fiatalkorú |

InforMed Hírek15   InforMed | Seprődi, B.


Amerikai kutatók 1000 USA-beli tinédzser adatait feldolgozva jutottak arra a következtetésre, hogy a szülői példa jelentősen befolyásolja a gyermek alkoholfogyasztását.

A fiatalokat és szüleiket kérdezve az alkohol- és drogfogyasztási szokásokról, a szerzők megállapították, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztó 12-17 éves fiatalok mintegy kétharmada havonta egyszer lerészegedik.

„A legtöbb fiatal számára az alkoholfogyasztás egyet jelent a berúgással, ez pedig sok szempontból fontos probléma: gondoljunk csak a közlekedési balesetekre, a szexuális kockázatra és a bűncselekményekre” – figyelmeztettek a kutatók.

A dolognak nincs vége a részegségnél. Egyértelmű kapcsolat figyelhető meg az alkoholfogyasztás, a részegség és a kábítószer használat között. Az USA-ban a havi rendszerességgel lerészegedő fiatalok 18-szor annyian szívnak marihuánát, mint akik nem isznak.

Az utóbbi években 37 %-kal nőtt azon fiatalok aránya, akik szerint füvet könnyebb szerezni, mint cigarettát vagy sört. Ezek a fiatalok négyszer akkora valószínűséggel tudnak füvet szerezni egy órán belül, mint alkoholt nem próbált társaik. Négyszer annyinak van olyan ismerősük, aki visszaél receptköteles gyógyszerekkel, kétszer annyian ismernek olyan lányt, akit megerőszakoltak, és négyszer annyian ismernek olyan fiút, aki alkohollal vagy gyógyszerekkel éri el, hogy a lányok közösüljenek vele.

A fiatalok ötöde állításuk szerint egy órán belül, harmada egy napon belül tudna szerezni receptköteles gyógyszereket. Egyre több azon fiatalok aránya, akiknél függőség alakult ki fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásoldók vagy stimulánsok kapcsán.

„Az alkoholfogyasztás egy figyelmeztető jel” – fogalmaznak a kutatók. – „Ha a gyermeke rendszeresen iszik, akkor ezt ne hagyja figyelmen kívül.”

A vizsgálat elsőként firtatta az apák hozzáállását gyermekük alkoholfogyasztásával kapcsolatban. Kiderült, hogy két és félszer annyian rúgtak be egy adott hónapban azok a fiatalok, akiknek az apja engedi az alkoholfogyasztást.

A szerzők szerint ebből az az üzenet vonható le, hogy azok az apák, akik nem értenek egyet gyermekük alkoholizálásával kapcsolatban, tegyék ezt egyértelművé, hogy véletlenül se maradjon kétség.

Fontos, hogy mit mondanak, és mit tesznek a szülők. Az elvárások befolyásolják a kamaszok viselkedését. Állítsunk fel magas elvárásokat, ezeket tisztázzuk, kommunikáljuk, és mutassunk egészséges példát.

Szükség van arra is, hogy sokat beszélgessünk, együtt vacsorázzunk, elmenjünk a meccseikre és bemutatóikra, és a család együtt járjon az egyházi szertartásokra. Csak ez adhat hitelt a szülőknek, hogy befolyásolni tudják a gyerekek viselkedését, és megakadályozni egy káros szenvedély kialakulását.

alkoholizmus, gyermek, fiatalkorú

2018-12-28 18:52:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop