Hirdetés

Túl sokat isznak a britek - Kis lépésre a nyomorúságtól

Egy szombat este, háromnegyed tizenegykor a londoni Richmond-pályaudvar bejáratához húzódva kerestek menedéket a szitáló eső elől: hat, a tinédzserkor végén vagy a húszas évei elején járó gyerek, három lány és három fiú. A lányok voltak a feltűnőbbek: magas sarkú cipő, áttetsző szoknya, hajlakktól merev tincsek, vastag smink jelezte, hogy bulizni indultak. A megjelenésük önmagáért beszélt, mintha rájuk lett volna írva, hogy "rettentő részegek vagyunk, és azt akarjuk, hogy ezt mindenki tudja". Az egyik érthetetlenül rikoltozott, és érdes hangon nevetett, pusztán azért, hogy zajt csapjon. Egy másik épp a születésnapját ünnepelte. Helyes volt, rövid hajú, erősen kihúzott szemöldökkel, hatalmas szemekkel, és igen nehezen tudott csak cigarettára gyújtani. Egy idő után egyértelművé vált, hogy sír. A harmadik lány egyfolytában szapulta, szidta, mert bánatos. A fiúk, akik valószínűleg egy szemernyivel se voltak jobb állapotban, ostobán vigyorogva álltak mellettük.

alkoholizmus, alkohol |

MTI Hírek 2012 ;9

Mikor végre megérkezett a busz, a nyivákoló csoport felszállt. A többi utas klasszikus brit viselkedésmintát követve igyekezett úgy tenni, mintha semmi különös sem történt volna. A születésnapos lány azonban még mindig bánatos volt, szipogása fokozatosan hangos sírásba fordult, és a helyéről felállva az ajtó felé tántorgott. A barátai megpróbálták megállítani. A lányok egymást rángatták, míg a megállóhoz érve kinyíltak a busz ajtói. A sírva ünneplő lány kirántotta magát társnői szorításából, a padlóra zuhant, majd lehengeredett a buszról, egyenesen bele egy nagy tócsába.

Az italos üveg kínálta múló örömökhöz menekülnek

Manapság bizony a briteknek jócskán van okuk inni. Az ideinek elvben pezsgőbontásos évnek kellett volna lennie, hiszen öt város versenyéből, Párizst is maga mögé utasítva, London került ki győztesen, ő rendezhette meg az olimpiát, és ez úgy hatott, mint egy hatalmas többséggel megnyert, a nemzet jövőjéről rendezett bizalmi szavazás.

A döntés azonban még 2005-ben, a gazdasági fellendülés csúcsán született. Ma a helyzet egészen más, és 2012 nem pezsgőbontásos év lesz, hanem annál sokkal keserűbb. A fellendülés már csak halványuló emlék. A 2008-as bankválságot gyorsan követte az euróválság, és bár Nagy-Britanniának megvan a saját valutája, nem tudja kivonna magát a hatása alól, mivel legfontosabb kereskedelmi partnerei az eurózóna tagjai.

A brit kormány az elsők között jelentette be, hogy az adósságválságból csak a kiadások drámai visszafogásával, szigorú önmegtartóztatással lehet. Következésképpen Nagy-Britannia gyorsan megtapasztalta e politika korlátait is, azt, hogy nem képes olyan szintű gazdasági aktivitást eredményezni, amely ki tudja ragadni az országot a recesszióból. A szigorú takarékoskodás rossz közhangulatot szült, amit az is táplált, hogy több mint 2,5 millió brit van munka nélkül, és 7 millióan csak "egy kis lépésre a nyomorúságtól", ahogy azt egy, a The Guardian által nemrég ismertetett felmérés megállapította.

Ilyen körülmények között sokan az italos üveg kínálta múló örömökhöz menekülnek. Végül is egy jól fejbe kólintó ital az, amit mindenki megengedhet magának. "Az elkölthető jövedelem növekedése és az árcsökkenés együttes hatására az alkohol jelenleg 44 százalékkal könnyebben megszerezhető, mint 1988-ban" - állapította meg az Alkoholizmussal Kapcsolatos Tanulmányok Intézetének egyik jelentése, amelyet a Newsweek amerikai hírmagazin idézett.

Még sosem került kevesebbe lerészegedni, mint most

Nagy-Britanniában még sosem került kevesebbe lerészegedni, mint most, és egyre több brit választja a gondoktól való menekülésnek ezt a könnyű útját.

Theresa May belügyminiszter is beszélt fiataloknak arról az új keletű szokásáról, hogy jókora adag olcsó italt döntenek le, mielőtt hétvégén szórakozni indulnak. Prága, Budapest és más, a fapados légitársaságokkal olcsón elérhető európai nagyvárosok lakói elborzadva és értetlenül mesélnek az elegáns városközpontjaikban részegen botladozó és okádó britek bandáiról. Az Egyesült Királyság városainak tereit minden hétvégén összerondítják a részeg randalírozók. A kórházak sürgősségi ellátó részlegei zsúfolásig telnek. A májzsugorodás, amely korábban az ötven éven felüliek betegsége volt, lassan járványos méreteket ölt a fiatalok körében.

A túlzott szeszfogyasztás visszaszorításának szándékával a kormány olyan törvényt akar életbe léptetni, amely megemeli az alkoholos italok minimális árát. Egy kétliteres üveg erős almabor ára a jelenlegi 1,88 fontról 3,34-ra (hozzávetőleg 1160 forintnyi összegre) fog emelkedni, egy 7 decis vodkáé pedig 8,66 fontról 10,45-re. Az intézkedést gondosan kidolgozták: miközben jelentősen megnöveli a szupermarketekben vásárolt italok árát, valószínűleg nem lesz hatással a már most is igen komoly nyereségrátával dolgozó pubok áraira. A kormány tehát lényegében az olcsó italok törvényen kívül helyezésével akar véget vetni annak a jelenségnek, amely már nemzeti szégyenné vált. Ahhoz persze, hogy ez megtörténjen, a törvényt még el is kell fogadni.
alkoholizmus, alkohol

2012-08-28 10:23:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop