A videojáték függőséget okozhat

Egy ausztrál kutató a számítógépes-játékfüggőséget vizsgálta. Tanulmánya arra világít rá, hogy a játékosok 8 százalékánál kimutatható függőség, ráadásul az esetek egy részében más mentális problémái is vannak a szenvedélybetegeknek - www.gamepolitics.com.

videojáték, függőség | InforMed Hírek7   InforMed
Minden tizenkettedik videojátékos függőségben szenved

Vladan Starcevic, sydney-i egyetemi professzor online kutatásában 2000 válaszadó vett részt. A professzor arra a kérdésre kereste a választ, hogy a számítógépes játékok milyen mértékben okoznak függőséget.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a számítógépen játszó emberek közül minden tizenkettedik súlyos függőségben szenved. "Az egész életük a számítógépes játékok körül forog, ami egyértelműen az addikció jele. Ráadásul úgy tűnik, hogy más mentális problémáik is vannak, amelyek a túlságosan intenzív videojáték használatban manifesztálódnak" – állapította meg Starcevic.

A kutatók szerint további problémát jelent, hogy a játékfüggők hajlamosak az antiszociális viselkedésre és a depresszióra. Többségük naponta legalább négy órát fordít a szenvedélyére, ami a legtöbb esetben olyan MMO jellegű, vagyis online, egyszerre több játékos részvételével zajló játék, mint a World of Warcraft. A professzor hozzátette ugyanakkor, hogy "a játékosok többsége nem függő, csupán egy elenyésző kisebbségnek jelentenek ilyen jellegű problémát a számítógépes játékok".

A kutatásban szereplő 8 százalékos arányhoz hasonló eredményt kapott egy Iowa egyetemi kutatócsoport is, amely a nyolc és tizennyolc év közötti korosztály számítógép használati szokásait vizsgálta. Tanulmányuk azt mutatja, hogy a fiatalok 8,5 százaléka addiktív a videojátékozás terén.
| videojáték, függőség
2009-06-08 12:31:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop