Megőrjít a Web? - 2.rész

Az utóbbi időben lehetővé vált annak tanulmányozása, hogy a web használata hogyan drótozza át az agyat.

függőség, internet, közösségi oldalak, okostelefon | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
2008-ban a UCLA kutatója dokumentálta azokat az agyi elváltozásokat, amit már egy mérsékelt Internet használat okoz. 24 embert gyűjtött össze, felük tapasztalt web felhasználó volt, másik felük tapasztalatlan újonc, és valamennyiüknél agyi képalkotó eljárást végzett. Megdöbbentő volt a különbség, a web használók homloklebenye elváltozásokat mutatott. A legnagyobb meglepetés azonban még csak most jön. Az újoncok egy hétre távoztak, és a kutató kérésére összesen öt órát töltöttek online, majd visszatértek egy újabb vizsgálatra. Azt találta, hogy már ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy agyműködésük átalakuljon.

Úgy látszik, hogy az Internet függők agya hasonlít a kábítószer és alkohol függőkéhez. Egy idén januárban publikált tanulmányban kínai szerzők rendellenes agyi fehérállományt találtak, lényegében többlet idegsejteket, melyet a gyorsítást végzik a figyelem, ellenőrzés és kivitelező működésekért felelős agy területeken. Egy párhuzamos vizsgálat hasonló elváltozásokat talált a videojáték függők agyában. Mindkét tanulmány kapcsolódik más kínai közlésekhez, melyek az agy szürkeállományában talált szerkezeti elváltozásokat írták le , nevezetesen az agy azon területeinek 10-20 %-os csökkenését, melyek a beszéd, az emlékezet, a mozgáskontroll, érzelmek, érzékelés és más információkért felelősek. Még rosszabb, hogy a zsugorodás nem állt meg, minél több idő online, annál súlyosabb sorvadást mutatott az agy.

Ne áltassuk magunkat, mindenkit nagyon kevés választ el az Internet függőtől. A függőség első meghatározása heti 38 óránál több online eltöltött idő volt. Eszerint mindnyájan függők lennénk, sokunk már szerda délutánra, vagy keddre, ha zűrös hetünk van. A mai meghatározás szerint azok a függők, akik ezt maguk is beismerik, nyugtalanok, titkolózók, túlzottan a webbel vannak elfoglalva és sikertelenül próbálkoztak a csökkentéssel.

Korábban kinevetett állítás volt, hogy a depresszió és a szorongás is kapcsolódik a digitális kapcsolathoz. Egy 1998-as Carnegie-Mellon tanulmány megállapította, hogy több mint két éve web felhasználóknál rosszkedv, magány, a valódi világ barátok elvesztése. A vizsgálati alanyok azonban mind Pittsburgh-ben éltek, és elvileg a magány végét, rengeteg barátot hoz a Net. A vizsgálatot pár év múlva megismételték, és a vizsgáltak boldogabbak voltak, mint valaha.
Az utóbbi öt évben számos vizsgálat megismételte a Carnegie Mellon tanulmányt és kimutatták, hogy a web használata gyakran helyettesíti az alvást, a testmozgást, és a személyes találkozást. A hatás nem egy napig vagy hétig tart, hanem évekig. Egy amerikai vizsgálat 1990-ből összefüggést talált az online eltöltött idő és hangulati rendellenességek között fiatal felnőtteknél. Kínai kutatók hasonló közvetlen összefüggést találtak a túlzott Net használat és a depresszió között.

A Case Western Egyetem kutatói pedig összefüggést mutattak ki a túlzott SMS küldés és társasági oldalak használata, illetve a depresszió és öngyilkos gondolatok között. A Pediatrics című orvosi folyóiratban pedig egy új jelenségről, a Facebook depresszióról írtak, és azzal magyarázták, hogy az intenzív online világ depressziót válthat ki. Az orvosoknak azt javasolják, hogy pácienseiknél az éves ellenőrzéskor tegyenek fel a digitális használatra vonatkozó kérdéseket is. A háttérben a rossz interperszonális kapcsolatok állnak, mely depresszióhoz vezethet.

Az emberek azt mondják, a telefonjuk és laptopjuk életükben a remény helye, ahonnan jó dolgok jönnek. A gyermekek úgy jellemzik anyjukat és apjukat, hogy jelen vannak de még sincsenek ott. Az anyák szoptatás közben email-eznek, hangzott el az Amerikai Pszichológiai Társaság tavaly nyári ülésén. Az anyát, aki egy üzenet miatt feszült lesz, a gyermek feszültnek fogja érezni.. és ez a gyerek ezt úgy fogja értelmezni, hogy ez a feszültség az anyjával való viszonyból ered. Erre nagyon oda kell figyelni. A technológia elfelejtet velünk fontos dolgokat, amit az életről tudunk. Középiskolások küzdenek a digitális személyiségükkel abban az életkorban, amikor valódi személyiségük még kialakulóban van.

A Missouri Állami Egyetem a vizsgálati alanyok hozzájárulással követte 216 gyerek Internet szokásait, akik egyharmada depressziós volt. A múlt hónapban közölt vizsgálat kimutatta, hogy a depressziós gyerekek voltak azok, akik több órát töltöttek email írásával, chat-tel, videojátékokkal és file megosztással.

Egy pszichiáter testvérpár vizsgálja, hogyan károsítja a technológia az emberek kötődését a realitáshoz, hogyan táplál hallucinációkat, érzékcsalódásokat és valódi pszichózist. Szerintük az online élet hasonlít a nagyvárosi életre, amelyet kábelek és modemek kötnek össze, de mentálisan ugyanúgy reális, mint és nem kevésbé megterhelő, mint New York vagy Hongkong. Az adatok alátámasztják azt a nézetet, hogy aki nagyvárosban él, nagyobb pszichózis kockázatnak van kitéve, mint aki egy kisvárosban. Ha az Internet egy képzeletbeli város, akkor ugyanaz a pszichológiai hatása lehet.

A tel avivi egyetem kutatói hasonlóképpen vélekednek. Tavaly közölték az Internettel kapcsolatos pszichózis első dokumentált eseteit. Az online kommunikáció valódi pszichózisos jelenségeket képes kiváltani, írják a szerzők,. Az Internet rohamosan növekvő használata és lehetséges kóros befolyása életünk új keletű következménye.

Mit tehetünk? Sokan azt mondják, semmit, mivel a legjobb kutatást is eltorzítja az állandó vita arról, mi az elsődleges. Tönkre teszi-e a médium a normális embereket állandó jelenlétével, figyelemelvonásával és a köznevetséggé válás fenyegetésével, esetleges hibás lépések miatt? Vagy a megtört lelkeket vonzza a technológia?

Mindegy, hogy a digitális világ intenzív használata elmebetegséget okoz, vagy csupán elősegíti, amíg az emberek szenvednek. Az élet felgyorsulása miatt sokan hangulatjavító gyógyszerekhez fordulnak. Ez magyarázza, hogy az USA-ban a 90-es évek vége a szorongás elleni szerekkel való visszaélés miatt elvonókúrára felvett betegek száma háromszorosára emelkedett.

Mindnyájan azóta, hogy elkezdtük használni az Internetet, hajlamosak vagyunk elfogadni olyannak, amilyen, anélkül hogy végiggondolnánk, hogy milyennek akarjuk és mit akarunk elkerülni. Az önelégültségnek véget kell vetni. Az Internet még alakítható. Ép eszünk múlik rajta.

| okostelefon, internet, közösségi oldalak, függőség
2012-08-02 09:02:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop