Izgalomkeresés

Nem mindenki kedveli az ejtőernyős ugrást vagy a bázisugrást, de vannak, akiknél minél magasabb az adrenalinszint, annál jobban élvezik az extrém tevékenységeket. Vajon miért merész az egyik ember, és miért nem az a másik?

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

KÉP:  The Guardian

A kentucky-i egyetem pszichológusai azt vizsgálták, miben különbözik az izgalmakat szándékosan keresők agya azokétól, akik kerülik a kockázatos aktivitásokat.

A vizsgáltban önkéntesek két csoportját hasonlították össze, az izgalmakat keresőket és a nyugalmasabb tevékenységek kedvelőit. Mindkét csoport tagjai korábban személyiségtesztekből és kockázatvállalásra vonatkozó kérdésekből álló kérdőíveket töltöttek ki. Ez után képsorozatokat mutattak nekik, miközben az agyukat funkcionális MRI-vel vizsgálták. A mutatott képeken voltak hétköznapi témák (állatok, ételek), valamint igen érzelmes vagy izgató tartalmú ábrázolások (erotikus és erőszakos jelenetek).

A Psychological Science-ban közölt eredmények érdekes különbségekről tanúskodnak az izgalmakat keresők és a nyugodtabbak agytevékenysége között.

Ha a szenzációra éheseknek izgató tartalmakat mutattak, az agyuk insula nevű területén mértek fokozott tevékenységet. Korábbi kutatásokból tudható, hogy az insula az addiktív viselkedéskor, például a cigaretta utáni vágy esetén aktív. Amikor az izgalmakat inkább kerülők nézték az izgató képeket, akkor az agyuk egy másik területén, a frontális cortexben fokozódott a tevékenység. A kutatók szerint mindez azért érdekes, mert ez az agyterület felelős az érzelmek irányításáért.

A kutatók megállapították, hogy az izgalmakat keresők igen erőteljesen reagálnak az izgató képekre, de agyuk kevés aktivitást mutat az érzelmek szabályozásáért felelős területeken.

Az eredmények arra is utalhatnak, hogyan lesz a szenzáció- és izgalomkeresésből negatív viselkedésforma, például droghasználat vagy antiszociális viselkedés. – Azokat, akik izgalmakra vágynak, nemcsak az izgató, félelemkeltő vagy veszélyes tevékenységek vonzzák, hanem az is megfigyelhető, hogy ezt az aktivitást kevésbé képesek elnyomni vagy szabályozni.

| izgalomkeresés, addikció, szenvedélybetegség
2022-07-06 10:59:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop