A dohányzás nem csak a tüdőrákért felelős

Köztudott, hogy a dohányzás tehető felelőssé a tüdőrákos megbetegedések többségéért – azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a dohányfüst más szervek rákos megbetegedéseihez is vezethet.

dohányzás, rák | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai kutatók a Nemzeti Egészségstatisztikai Központ adatait feldolgozva arra jutottak, hogy a dohányfüst – és a passzív dohányzás – szerepe valószínűsíthető a vizsgált populációban a daganatos halálesetek több mint 70 %-áért.

„Ez a vizsgálat erős bizonyítékokat szolgáltat amellett, hogy a dohányzás a tüdőrák mellett más szervek rosszindulatú daganatos megbetegedéseit is okozhatja” – állítják a kutatók. – „A dohányfüst hatásáról valahogy rendszeresen megfeledkezünk, amikor az étrend és más környezeti tényezők daganatos megbetegedést befolyásoló hatását vizsgáljuk. Végül persze kiderül, hogy a betegségek hátterében jelentős szereppel bír a dohányzás.”

A szerzők a tüdőrák és a más rákok okozta halálozást hasonlították össze az 1979 és 2003 között elhunyt Massachusetts állambeli férfiaknál. Az elemzés során arra derült fény, hogy a két halálozás párhuzamosan változott a vizsgált időszakban.

A párhuzamos változás hátterében közös ok valószínűsíthető, a kutatók feltételezése szerint ez a dohányzás.

„Tény, hogy a tüdőrákos és az egyéb daganatos halálozás szorosan összefügg. Ez természetesen felveti, hogy mind a dohányosok, mind a nemdohányzók érdeke, hogy mindent megtegyenek a dohányfüst elkerülésére. Fokozott hangsúlyt igényel továbbá a dohányzás megelőzése az egészségügyi reformok és az egészségfejlesztő kampányok kidolgozásakor” – fogalmaztak a kutatók.

| dohányzás, rák
2009-01-26 11:41:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop