A nikotin csillapítja a dühöt

Lehet, hogy a nikotin nyugtató hatású, mivel megváltoztatja a negatív érzelmekkel kapcsolatos agyi területek aktivitását, olvasható egy új vizsgálat jelentésében.

nikotin, düh, viselkedés, dohányzás, hajlam, düh | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A University of California kutatói azt vizsgálták, hogy a nikotintapasz befolyásolja-e a felingerelt emberek reakcióját.

A résztvevők egyike sem dohányzott, és a kísérlet során számítógépes játékot kellett játszaniuk. A győztes a legyőzött ellenfelének egy kellemetlen zajt küldhetett, melynek hangerejét és időtartamát ő szabhatta meg.

A résztvevők némelyikénél – miután ellenfele provokálta – a nikotinbevitelt a bosszú vagy a visszavágás kényszerének csökkent tendenciájával hozták összefüggésbe.

– Azoknál, akiknél a nikotin hatására csökkent a dühös reakció, az agy anyagcseréjében is mutattak ki változásokat – mondja John Gehricke, a vizsgálat vezetője. – A düh nikotin hatására jelentkező mérséklődése összefüggésbe hozható az agy tájékozódásért, tervezésért és érzelmi ingerek feldolgozásáért felelős területein bekövetkezett változásokkal.

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a dühre hajlamosabb emberek fogékonyabbak a nikotin hatására, és nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rászokás szempontjából.

A düh kezelését célzó tréningek segíthetnek a leszokóknak olyan dühöt kiváltó helyzetekben, amelyek fokozzák a megvonási tüneteket és a rágyújtás utáni vágyat.

Health.com
| nikotin, düh, viselkedés, dohányzás, hajlam
2009-04-30 10:29:43
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop